Skip to content
Economie

Guvernul taie fără să măsoare. Analistul economic Valentin Ionescu: Există mai multe riscuri. Trebuia făcut un studiu de impact

Profit.ro
" "

Într-un interviu pentru PS News, analistul economic Valentin Ionescu susține că tăierile operate de Guvernul Cîțu sunt menite să păstreze deficitul bugetar de 7,1%, însă toate aceste măsuri îi vor costa politic pe guvernanți. De asemenea, analistul este de părere că tăierile s-au făcut în grabă, fără un studiu de impact.

”În momentul în care apar asemenea măsuri există, pe de-o parte, un cost politic pe care Guvernul și-l asumă. Pe de altă parte, ar putea să fie și un cost financiar, dat fiind faptul că în cazul sporurilor există riscul ca salariații să dea în judecată statul. Anul acesta nu va plăti, din motive bugetare, dar dacă se câștigă în instanță, există riscul ca statul să plătească în anii următori și chiar cu penalizări. Dacă plătești cu penalități plătești mai mult decât ai luat. Acesta este un risc, nu spun că așa se va întâmpla.

" "
" "

De asemenea, la subvenția pe călătoriile cu trenul, serviciile de transport furnizate de mai mulți operatori de transport, nu doar CFR, situația trebuie judecată un pic diferit pentru acolo e și un impact economic. Ai făcut economia la buget, dar pe de altă parte, tăind subvenția, ai atacat veniturile operatorilor de transport care mizau pe un venit din furnizarea serviciilor de transport pentru elevi și studenți și această subvenție este redusă.

Pe de altă parte, studenții nu achiziționează doar bilete de tren, ci consumă diverse bunuri și servicii în momentul în care călătoresc cu trenul. Aici trebuia făcut un studiu de impact, să se vadă efectul negativ separat de subvenția ca atare. Nu cred că s-a făcut asta, ci doar o analiză pe impactul cheltuielilor în bugetul de stat și atât, altceva nu”, a conchis analistul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *