Skip to content
" "
Politică

Guvernul tehnocrat vrea să dea lovitura: Privatizarea unor companii de stat

vrancea24.ro

Guvernul tehnocrat vrea să dea lovitura, înainte de alegerile parlamentare din acest, și se pregătește să scoată la vânzare pachete minoritare de acțiuni la companii precum Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Rompetrol, Aeroporturi București, Administrația Porturilor Maritime. Ministerele Economiei, Energiei și Transporturilor au responsabilitatea să lucreze, până pe 15 octombrie 2016, la calendarul de implementare a strategiei de vânzare.

Totodată, tehnocrații vor să privatizeze și CFR Marfă, însă din 2018, transmite hotnews.ro. Pe de altă parte, statul intenționează să cumpere pachetul de acțiuni, de 49%, pe care îl deține Fondul Proprietate la Societatea Națională a Sării (Salrom).

Ministerul Energiei a propus privatizarea următoarelor companii:

 • Complexul Energetic Oltenia: oferta publica primara de majorare de capital (15,29%), pe piata de capital conform HG 87/2013, statul pastrand in continuare pachetul majoritar
 • Hidroelectrica: oferta publica primara de majorare de capital (15%), pe piata de capital conform HG 1066/2013, statul pastrand in continuare pachetul majoritar
 • Rompetrol: vanzarea unui pachet de actiuni de 26,7% din actiunile detinute de stat, prin licitatie publica cu strigare

Ministerul Transporturilor vrea să privatizeze următoarele companii:

 • C.N. Aeroporturi Bucuresti: majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al companiei si vanzarea acestora prin BVB, statul pastrand in continuare o participatie majoritara
 • C.N. Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta: majorare de capital social prin emiterea de noi actiuni reprezentand 20-25% din capitalul social al companiei si vanzarea acestora prin BVB, statul pastrand in continuare o participatie majoritara
 • S.N. CFR Marfa: stabilirea pachetului de actiuni care va fi vandut si a metodei de privatizare pe baza fundamentarilor stransmise de consultantul de privatizare. In acest caz, Guvernul a aprobat in data de 15 iunie 2016 un plan de actiune pentru restructurarea companiei, urmata de demararea procesului de privatizare, incepand cu trimestru I din 2018. Astfel, dupa implementarea programului de restructurare, programat a se derula in cursul anului 2017 si emiterea de catre consultantul ce va fi selectat de catre CN CFR Marfa a opiniilor si concluziilor vizand rezultatul aplicarii masurilor de restructurare strategica, se preconizeaza modificarea/actualizarea strategiei de privatizare aprobata prin HG 46/2013 cu obtinerea tuturor avizelor necesare, inclusiv de la CSAT si Consiliul Concurentei.

Ministerul Economiei propune privatizarea următoarelor companii:

 • SANEVIT 2003 SA Arad: vanzarea pachetului de actiuni detinut 100% de stat, prin licitatie cu strigare. Procesul de vanzare de actiuni a fost initiat din 2015, iar in luna aprilie 2016 a fost reluat, prin publicarea unei noi oferte de vanzare, cu termen de depunere 30 mai 2016, neprezentandu-se niciun ofertant pana la acea data. Societatea are o situatie economico-financiara dificila, activitatea de productie fiind oprita din 2013.
 • Societatea Nationala a Sarii (SALROM): Avand in vedere faptul ca la SALROM, Fondul Proprietatea si-a manifestat intentia de listare a unui pachet de actiuni din participatia detinuta la aceasta societate, Ministerul Economiei a elaborat o analiza sintetica privind o potentiala listare a societatii pe BVB, precum si demersurile necesare a fi efectuate in acest sens. Societatea are un capital social de 40.936.410 lei, din care statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 51%, iar Fondul Proprietatea 49%.

" "

6 comentarii la “Guvernul tehnocrat vrea să dea lovitura: Privatizarea unor companii de stat

 1. Adica tehnocratii vând pachetul minoritar de actiuni. Ca de restul s-a ocupat PSD si PNL+PDL. Pe şpagă.Ca bani la buget nu s-au văzut.Si nici mai bine nu am dus-o!

 2. Ultimele bastioane cad și ele, urmând aceiași „temă de succes”, cea a neprofitabilității.
  Paradigma machiavelică de la Bruxelles tronează asupra frânturii tehnocrate, care execută fără drept de apel orice „algoritm economic de succes”.
  Fără soluții, hipsterii tehnocrați se remarcă doar printr-un „bun simț” de fațadă iar bătălia cu lupii PSD-ului pare ca o Revoluție a Garoafelor.
  Înstrăinarea companiilor strategice devine pentru Dacian un CioLOST:

 3. Guvernul nu știe cum sa gestioneze ce are si vrea doar sa privatizeze! Macar daca ar veni investitorii sa se ocupe de companii, dar si ei sunt descurajati de toate procesele si interesele politice. Din 2003, statul are obligatiuni la Rompetrol. Si, de atunci, incaseaza dobanzi – au intrat pana acum vreo 250 de milioane de dolari din aceste dobanzi, in conditiile in care pretul initial al rafinariei Rompetrol era de vreo 150 de milioane.

 4. Degeaba daca se dă impresia că statul controlează prea mult economia, blochează orice intenție a unor străini de a moderniza țară. Am ajuns să fim considerați naționaliști de către mediul de afaceri internațional, iar asta nu ne face bine! Uitati-va la cazul Rompetrol – dupa ce pleaca investitorii statul ramane in brate cu companii pe care nu stie decat sa le faca praf. Mii de locuri de munca si milioane de euro la buget – in loc sa ii lasam pe altii sa aduca asta in tara, ii fortam sa plece si ramanem si cu somerii pe cap, si cu datorii neplatite niciodata.

 5. Rompetrol (Kazmunai) a investit în România 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015, a contribuit cu 3% la bugetul de stat şi asigură 44,6% din capacitatea de rafinare a ţării. Rompetrol este una dintre cele mai mari companii din țară – are circa 5.000 de angajați în România, peste 50.000 de persoane depind de activități și operațiuni. Dar politicienii români își bat joc de toate aceste rezultate bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *