Guvernul va declara reactoarele mici modulare (SMR) proiect strategic de importanță națională

reactoare modulare mici
foto: info.westinghousenuclear.com

Guvernul va adopta un memorandum prin care va declara proiectul centralei cu reactoare mici modulare de la Doicești unul strategic și de importanță națională, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

“În prezent suntem în curs de a adopta în Guvern un Memorandum privind caracterul strategic și de importanță națională a proiectelor de construcție a centralelor nucleare de tip SMR (reactoare modulare mici). Scopul acestuia este de a propune acțiunile necesare pentru consacrarea legislativă a proiectelor de tip SMR ca proiecte de interes național cu aplicabilitate specială la proiectul SMR Doicești”, arată Burduja într-un bilanț întocmit de el privind activitatea de până acum din poziția de ministru, conform economica.net.

Iată ce a mai scris ministrul în bilanț referitor la proiectul SMR:

“În baza Acordului Interguvernamental dintre SUA și România privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, a fost înființat un grup de lucru mixt, format din reprezentanți ai guvernului român și american, autoritățile de reglementare din cele două state și companiile implicate în dezvoltarea proiectului Reactoarelor Modulare Mici al României.

Pe 5 iulie, DS Private Equity (“DSPE”) a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), acționarii RoPower, compania de proiect ce dezvoltă Centrala SMR din Doicești, România, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED 2.

Suma de 75 de milioane de Euro care va fi investită de DSPE, cu sediul central la Seul, face parte din angajamentul public-privat al partenerilor multinaționali din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite de a oferi până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România.

În luna august, s-a finalizat Faza 1 a FEED („Front-End Engineering and Design”) a proiectului SMR de la Doicești, proiectul trecând în Faza 2 care va presupune o definire detaliată a scopului proiectului, o creștere a nivelului de precizie a estimărilor privind costul, stabilirea detaliilor de finanțare și analiza inițială a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică”.

Președintele american Joe Biden a anunțat la Summitul G7 de la Hiroschima, din mai, că două instituții americane pregătesc acordarea unor împrumuturi cu valoarea totală de 4 miliarde de dolari României, pentru punerea în funcțiune de reactoare modulare mici, care i-ar asigura independența energetică.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, cea mai mare parte din această sumă, 3 miliarde de dolari, ar putea fi asigurată de către Export–Import Bank of the United States, iar 1 miliard de dolari să fie acordat de către U.S. International Development Finance Corporation (DFC), o instituție federală care asigură finanțarea proiectelor de dezvoltare.

Centrala cu reactoare SMR de la Doicești, cu o capacitate estimată la 462 MW, cu șase unități SMR fabricate cu tehnologie NuScale, ar urma să fie pusă în funcțiune la finalul acestui deceniu, urmând să fie a doua astfel de centrală cu tehnologie NuScale la nivel global.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: