Skip to content
Politică

Guvernul va prelungi starea de alertă. Ce trebuie să știe toți cei care merg la vot

Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Orban intenționează să prelungească starea de alertă cu încă o lună, până la mijlocul lunii octombrie, au declarat surse politice pentru PS News. Măsurile impuse până în prezent de Executivul Orban vor avea efect și începând de săptămâna viitoare, când actuala stare de alertă se va încheia. Astfel, masca va rămâne în continuare obligatorie în spaţiile publice deschise şi în mijloacele de transport în comun.

După două luni în care România s-a aflat în stare de urgență și alte trei luni de stare de alertă, țara noastră este încă pe un trend ascendent privind numărul de îmbolnăviri cu covid-19. Amintim că România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, în 16 iunie aceasta a fost prelungită pentru încă 30 de zile, iar în data de 16 iulie autoritățile au decis, din nou, prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul țării.

Cum se vor organiza alegerile

Pentru prima dată, ziua votului  va fi una atipică şi se va desfăşura după anumite reguli de protecţie sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus. Astfel, pe 27 septembrie, alegătorii vor trebui să scoată masca de protecţie pentru identificare, iar cei aflaţi în carantină nu vor beneficia de urna mobilă.

„Din punct de vedere legal, identificarea este obligatorie de două ori în cadrul secţiei de votare“, a anunţat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin Mituleţu-Buică.

De asemenea, secţiile de votare vor fi dotate şi cu substanţe dezinfectante, iar alegătorii trebuie să-şi dezinfecteze mâinile de două ori, la intrarea şi la ieşirea din secţia de vot.

Totodată, la intrarea în secţiile de vot, alegătorilor li se va lua temperatura, iar cei care au de la 37,3 grade Celsius în sus vor vota cu prioritate într-un loc special amenajat, care ulterior va fi igienizat cu mare atenţie, așa cum a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. În plus, cei care au COVID-19 pot solicita urna mobilă pentru a vota ca orice bolnav aflat în tratament.

Potrivit Biroului Electoral Central, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă.

Persoana care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate.

La scrutinul din 27 septembrie, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării.

Cetățenii cu drept de vot care deţin un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi pot exercita dreptul de vot în baza acestuia. Totodată, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC. De asemenea, alegătorul european care deţine un certificat de înregistrare sau o carte de rezidenţă permanentă al căror termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestora.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *