UPDATE Guvernul, vești pentru pacienții oncologici

Sursa foto: gov.ro

UPDATE 

Mihai Constantin, întrebat dacă bolnavii de cancer nu vor mai avea tratament până la finalul lunii, a spus că există fonduri. „E păcat să colportăm în spaţiul public informaţii neverificate”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a punctat că există fonduri suficiente pentru derularea programelor pentru bolnavii de cancer şi „este păcat să colportăm în spaţiul public informaţii neverificate care pot crea reacţii sociale absolut nedorite”, conform news.ro.

„Da, în primul rând, v-aţi precedat întrebarea de o afirmaţie care ar însemna să vă confirm o informaţie care nu este adevărată. Da, deci plecăm de la premisa de a vă confirma eu de aici că nu ar mai fi, nu, nici nu vreau să repet ce aţi spus, pentru că e păcat să colportăm în spaţiul public informaţii neverificate care pot crea reacţii sociale absolut nedorite. Există fonduri”, a afirmat Mihai Constantin întrebat despre faptul că premierul Ciolacu ar fi fost înştiinţat, în şedinţa de joi a Executivului, că nu mai sunt destui bani pentru programele pentru cancer, iar pacienţii nu vor mai avea tratament până la finalul acestei luni.

Chestionat mai departe dacă există o problemă privind banii la buget pentru pacienţii care au cancer, purtătorul de cuvânt al Guvernului a replicat: „Există fonduri”.

––

Guvernul a adoptat o hotărâre care completează pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului, informează news.ro.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a anunţat că Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, o hotărâre care completează pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinul pacienţilor oncologici.

„Practic, se organizează reţeaua de profil oncologic din ţara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a adăugat el.

„Guvernul a completat şi pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinul pacienţilor oncologici. Hotărârea aprobată astăzi conţine o serie de măsuri, atât în acord cu bugetul aprobat pe anul în curs al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi cu necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din Romania. Practic, se organizează reţeaua de profil oncologic din ţara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

Astfel, Guvernul a aprobat, joi, hotărârea privind punerea în aplicare a prevederilor art. IV din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2023 pentru modificarea art. 942 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului.

De asemenea, hotărârea aprobă modalitatea de implementare a unor măsuri cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, mai precizează Guvernul, în comunicatul de presă.

„Este vorba despre elaborarea a 10 acte normative la nivel de ordin de ministru, referitoare, de exemplu, la setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, traseul pacientului, specific fiecărui tip de cancer şi dezvoltarea instrumentelor de management a intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape, ghidul de intervenţie integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistenţa medicală primară, etc”, mai indică sursa citată.

Hotărârea face parte din pachetul legislativ aprobat recent de Guvern privind controlul şi combaterea afecţiunilor oncologice.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: