Primarii vor să conteste ordonanţa Guvernului pentru cheltuieli bugetare mai mici

Guvernul României

Reducerea cheltuielilor bugetare dorită de Guvern pentru finalul anului nu scapă de critici. Primarii de comune susțin că astfel de măsuri sunt neconstituționale și se pregătesc să conteste ordonanța guvernului, după ce va fi adoptată. Alarmate sunt și companiile din energie care se tem că limitarea plăților pentru compensarea facturilor va duce la blocajul pietei.

Furnizorii de electricitate și gaze sunt nemulțumiți de măsurile prin care Guvernul vrea să reducă semnificativ cheltuielile bugetare în ultimele luni din 2023. Una dintre propuneri este ca, pe viitor, decontarea sumelor compensate pentru plata facturilor să se facă doar din Fondul de Tranziție Energetică și în limita sumelor disponibile. Însă Guvernul are deja restanțe de peste 1 miliard de lei către furnizori, iar restricționarea viitoarelor plăți poate bloca piața. Companiile de utilități din Energie cer Guvernului să renunțe la prevederea care limitează plata schemelor de compensare a facturilor.

ION LUNGU, preşedinte, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România: Avem necesitatea unor mari împrumuturi la bănci, or această decizie pare să producă un adevărat șoc. Dacă băncile până acum acceptau ca și garanții sumele care trebuiau să fie încasate de la Ministerul Energiei, pentru sumele plafonate, acum ele văd un risc de neplată.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: