Prim-ministrul Marcel Ciolacu a confirmat, vineri, că se discută, la nivelul Coaliției, despre creșterea unor taxe, printre care TVA, mai exact despre renunțarea la TVA de 5% pentru o serie de activități și servicii, pentru că România este în procedură de deficit excesiv și riscă să piardă fondurile europene în primăvara anului viitor.
Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit în exclusivitate pentru PS News pe marginea acestui subiect. În viziunea acestuia, o astfel de măsură nu ar face decât să crească inflația pe termen lung, chiar dacă ar aduce bani la buget pe termen scurt. Negrescu nu crede că în aceste condiții România se va putea încadra în ținta de deficit bugetar setată pentru anul 2024, asta și pentru că lipsesc măsurile care să strângă cureaua în sectorul public, acolo unde cheltuielile cresc vertiginos.
„Nu facem decât să creștem inflația și cred că acesta este obiectivul guvernului, de a stimula creșterea prețurilor, pentru că doar din creșterea prețurilor, din încasările mai mari din taxe și impozite se va salva din perspectiva deficitului bugetar. Creștem prețurile la fel cum am făcut-o și în 2022, sacrificăm populația, sacrificăm companiile, mediul de afaceri și impunem din pix inclusiv creșterea salariului minim pe economie, fără niciun fel de studiu de impact, fără niciun fel de compensare, cum a fost anul trecut când erau acei 200 de lei netaxabili. Acum se scot și aceștia, iar firmele sunt practic condamnate, la rândul lor, să crească prețurile pentru a avea din ce să plătească salarii mai mari pentru angajați.
Creșterea taxelor aduce mai mulți bani la buget și ne salvăm pe următoarele 2-3 luni din punct de vedere financiar. Avem cu ce să trecem strada din punct de vedere economic. Dar în perspectiva anului 2024, lucrurile vor arăta din ce în ce mai rău, pentru că să nu uităm, în 2024 noi ne-am asumat un deficit bugetar de sub 3% din PIB, iar noi nu reușim să îl scoatem anul acesta în 5-6%. Deci ce să mai vorbim despre anul viitor în condițiile în care noi nu reducem cheltuielile publice, nu luăm nici o măsură menită să strângă cureaua în sectorul public, acolo unde cheltuielile cresc din ce în ce mai mult cu un ritm atât de vertiginos încât populația și firmele nu reușesc să se ridice la nivelul așteptărilor în ceea ce privește zona aceasta financiară”, a precizat analistul.
Amintim că Comisia Europeană a cerut ca România să renunțe la excepțiile fiscale acordate în prezent pentru multe servicii și activități economice, astfel încât să existe doar două cote de TVA, și nu 3, cum sunt în prezent – 5%, 9% și 19%. ”În discuția mea cu Comisia Europeană – au dreptate…Trebuie să fie o ordine, nu poți veni cu 7 tipuri de TVA. «Hotărâți-vă la unul». Am convenit că 9% rămâne mâncarea, medicamentele, protezele…Iertați-mă, de ce la cluburi este 5% TVA? E normal? Sunt mult prea multe excepții în România, lucru pe care nu ni l-a spus doar Comisia, ci toate forurile financiare”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu.
Acesta a confirmat pericolul ca, în cazul în care gaura de la buget nu va fi acoperită, România să piardă fondurile europene.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News