Guvernul vrea să deschidă mai multe mine de minerale și metale

Sursă foto: mining.com / Gabriel Resources

Guvernul Ciolacu are pe ordinea de zi, de vineri, 21 iunie 2024, o Ordonanță de Urgență, prin care RMGC ar putea redeschide proiectul de la Roșia Montană chiar și cu licența expirată, atrage atenția Mihai Goțiu, activist anti-RMGC, pe portalul România Curată.

„Pe ordinea de zi, de astăzi, a Guvernului Ciolacu e o Ordonanță de Urgență, prin care RMGC ar putea redeschide proiectul de la Roșia Montană chiar și cu licența expirată. Asta la doar o zi după ce licența deținută de RMGC la Roșia Montană a expirat, iar aseară, Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) a anunțat că NU a mai prelungit-o! Nici n-am apucat bine să ne bucurăm că licența aia care a blocat vreme de 25 (douăzeci și cinci) de ani dezvoltarea Roșiei Montane prin valorificarea potențialului ei cultural și natural excepțional nu mai există, că Guvernul a ”inventat” o nouă mizerie”, a scris Guțiu.

Pe lângă modificări aparent benefice (legate de respectarea legislației privind accesul la materii prime critice), principala schimbare pe care ar aduce-o ordonanța de urgență este introducerea unui articol în Legea Minelor (art. 531, pct. 13 în proiectul de OUG) legat de posibilitatea redeschiderii minelor închise.

„Totul mascat/motivat cu așa-zisul Regulament European al materialelor critice, în condițiile în care aurul și argintul NU se află pe lista cu aceste materiale, enumerate EXPRES și LIMITATIV în documentul european”, a mai spus Guțiu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: