Guvernul vrea să împrumute mai mult din afara țării. Majorare cu încă 7 miliarde de euro a plafonului

Sursa foto: X
După ce în luna ianuarie plafonul pentru programul cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes” (MTN) a fost crescut de la 62 la 68 de miliarde de euro, un proiect de Hotărâre de Guvern anunță că  plafonul MTN va crește de la 68 de miliarde de euro la 75 de miliarde de euro, pentru a nu limita capacitatea statului de a se împrumuta suplimentar pe piețele externe.

Urgența reglementării este motivată prin  faptul că suma rămasă din plafonul programului MTN (2,5 mld. EUR) limitează capacitatea de finanțare prin realizarea unei emisiuni de euroobligațiuni pe piețele externe de capital la maximum 2,5 mld. EUR (ultimele 2 emisiuni realizate pe piețele externe având un volum mai ridicat de 4 mld. EUR și 4 mld. USD).  Neaprobarea acestui proiect de act normativ, susțin autorii, ar conduce la imposibilitatea ca Ministerul Finanțelor să contracteze o emisiune de euroobligațiuni într-un volum mai ridicat, în condițiile existenței unui interes sporit din partea investitorilor sau ale manifestării unor situații adverse de context economic intern sau internațional care ar crește nevoile de finanțare, precum și la neîndeplinirea obligațiilor legale privind administrarea datoriei publice.

Pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanțarea datoriei publice guvernamentale pentru anul 2024 se estimează emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului MTN în valoare de 8,5-9,5 miliarde euro.

În perioada mai – decembrie 2024 sunt scadente emisiuni de euroobligațiuni realizate în cadrul programului MTN în valoarea de 1,5 miliarde euro echivalent (scadentă în data de 28 octombrie 2024). La momentul în care aceste emisiuni sunt rambursate, plafonul disponibil în cadrul Programului MTN se eliberează şi poate fi utilizat pentru noi emisiuni în cadrul Programului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: