Skip to content
Politică

Guvernul vrea să listeze acţiuni la aeroportul Otopeni, portul Constanţa, Hidroelectrica, Romtelecom

Guvernul intenţionează să listeze în acest an sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale aeroportului internaţional Bucureşti-Otopeni, portului Constanţa, Hidroelectrica şi Romtelecom, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit surselor din presă, arată ziarul Bursa.

El a adăugat, la un post de televiziune, că se poate discuta şi despre vânzarea CFR Marfă, dar că Tarom nu poate fi listată deoarece va rămâne pe pierdere.

Guvernul a anunţat, miercuri, că a aprobat crearea unui colectiv de lucru operativ, însărcinând Ministerul Finanțelor și Autoritatea de Supraveghere Financiară să gestioneze coordonarea programului de listare de companii pe bursă, astfel încât noi listări să aibă loc încă din toamna acestui an.

Analiza portofoliului actual al statului a relevat existența a trei categorii de societăți naționale care pot contribui la creșterea lichidității și a volumelor de tranzacționare de pe Bursa de Valori București (BVB): Societăți deținute majoritar de stat și neprivatizate (ex. Hidroelectrica, Portul Constanța, Aeroporturi București, Salrom), companii privatizate, în care statul are dețineri minoritare, dar nelistate (ex. Telekom, Enel, E.ON), societăți cu participarea statului, minoritară sau majoritară, și deja listate, în cazul cărora poate fi majorată cota de free-float (ex. Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

Executivul arată că, potrivit celor mai recente estimări, listarea societăților prioritare la care statul deține participații minoritare ar putea suplimenta veniturile bugetare cu peste un miliard de euro, în timp ce listarea companiilor prioritare la care statul are și își păstrează participația majoritară ar putea aduce acelor companii finanțări de peste 2,2 miliarde euro necesare retehnologizării, eficientizării activității și atingerii obiectivelor strategice.

Sursa foto: amosnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *