Skip to content
Societate

Guvernul vrea să reducă deficitul de personal în spitale: Reguli noi pentru medicii rezidenţi

Inquam Photos / Alexandru Busca

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o OUG pentru reducerea deficitului de personal în spitale şi menţinerea în sistemul medical a rezidenţilor implicaţi în gestionarea pandemiei de COVID-19. Astfel, rezidenţii care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract de muncă pentru maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, iar salariul va fi corespunzător ultimului an de pregătire.

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat astăzi, 23 iunie 2022, proiectul  de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind unele măsuri din domeniul sănătăţii. Conform actului normativ, medicii rezidenţi care nu s-au prezentat la examenul de specialist pot fi încadraţi cu contract individual de muncă pe durată determinată de maxim un an de la finalizarea stagiului de pregătire, în funcţia de medic”, a transmis, joi seară, Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că salarizarea va fi corespunzătoare ultimului an de pregătire.

Aceşti medici rezidenţi pot fi încadraţi în unităţi sanitare publice care înregistrează deficit de personal şi pot profesa sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă.

Actul normativ clarifică şi situaţia rezidenţilor care pe perioada stării de urgenţă/stării de alertă ca efect al pandemiei COVID-19 au fost detaşaţi în alte unităţi sanitare şi au întrerupt modulele de pregătire în care se aflau la momentul respectiv. Astfel, a fost introdusă procedura de modificare/adaptare a curriculum-ului de pregătire până la finalizarea duratei de pregătire. Acestor persoane li se va permite accesul pentru susţinerea examenului de specialist şi, ulterior, obţinerea dreptului de liberă practică în specialitate”, a mai precizat ministerul.

Pentru creşterea calităţii pregătirii rezidenţilor de la domeniul medicină dentară şi domeniul farmacie s-a corelat numărul de rezidenţi cu numărul de profesori/îndrumători de formare, conform datelor furnizate de Universităţile de Medicină şi Farmacie şi a facultăţilor de profil.

Sursa citată precizează că sunt clarificate şi situaţiile privind schimbarea specialităţii pentru rezidenţii pe loc care, din motive obiective, nu pot efectua specialitatea aleasă în urma concursului de rezidenţiat.

Actul normativ prevede şi reglementarea separată a modalităţii de susţinere a examenului de specialist în specialităţile de anestezie şi terapie intensivă şi medicină de urgenţă. Examenul se organizează potrivit metodologiei specifice aprobată prin Ordin al ministrului Sănătăţii. De asemenea, va fi introdus formatul electronic al Caietului de monitorizare a pregătirii în rezidenţiat, măsură care urmăreşte creşterea capacităţii de urmărire a pregătirii rezidenţilor şi a gradului de digitalizare”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *