Skip to content
Politică

„Hackerii” antrenaţi de SRI au luat argint la Olimpiadă

meritocratia.ro

Citiți în cele ce urmează despre „hackerii” antrenaţi de către Serviciul Român de Informații (SRI), care au luat argint la Olimpiadă.

A demonstrat-o echipa trimisă de Serviciul Român de Informaţii la Olimpiada din Spania, pe teme de securitate cibernetică. Probele – printre cele mai complexe –  au durat ore întregi. Printre altele, participanţii au simulat spargerea unei bănci, scrie Digi24.ro.

" "

Pentru al doilea an consecutiv, românii vin cu premii de la Olimpiada de securitate cibernetică. Pentru a atinge această performanţă, ei au avut de spart contracronometru un seif cu ajutorul unui cod amestecat printre zeci de mii de cifre.

„La fiecare 5 minute parola se schimba și noi trebuia să forțăm până găseam parola corectă. Trebuia să ne înfiltrăm într-o bancă. Ăsta era un senzor magnetic care își dădea seama dacă un geam a fost deschis sau nu. Un smart card care avea niște monede pe ea, 100 de e-coin și noi trebuia să găsim vulnerabilitatea din cartelă și să exploatăm, să ne punem mai mulți e-coin”, a povestit Alexandru Țop.

Ionuţ Drăguț este student la Facultatea de Informatică din Bucureşti, lucrează deja în domeniul IT şi este expert în apărarea şi atacarea serverelor.

„Fiecare echipă avea câteva servere care rulau niște aplicații, fiecare aplicație avea câteva vulnerabilități. (…) Absolult totul se întâmpla în paralel, toate probele, totul. Trebuia să ne apărăm, trebuia să avem oameni care caută vulnerabilități, oameni care atacă”, a relatat el.

Cei 10 români trimişi în Spania la Olimpiadă au fost aleşi dintre două sute de oameni care au participat la preselecţiile organizate de Serviciul Român de Informaţii special pentru această competiţie.

„Cel mai tânăr din finală a avut 17 ani, dar în preselecții am avut și concurenți care erau sub limita legală de a participa la concurs. Vorbim de 14-15 ani”, a afirmat Cătălin Cosoi, coordonatorul lotului.

În 2019, chiar România va găzdui olimpiada. Atunci şi numărul echipelor va creşte, de la 15, câte sunt în prezent, la 25.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *