Skip to content
Politică

Hăis și cea în opoziția din București: PNL și USR nu se-nțeleg pe candidatul unic anti-Firea

youtube.com

Unii trag hăis, iar alții cea în opoziția din București: PNL și USR nu se înțeleg pe candidatul unic care să lupte împotriva actualului primar general Gabriela Firea în alegerile locale din 2020.

Miercuri, Ciprian Ciucu – unul dintre cei mai vocali consilieri generali liberali împotriva Gabrielei Firea – a scris un status pe Facebook, în care a pledat pentru ca la următorul scrutin (cel din 2020) opoziția bucureșteană să aibă un candidat comun care să se lupte cu Firea, amintind cum dezbinarea dintre PNL și USR în 2016 a favorizat victoria PSD-istei.

Ciprian Ciucu a pus pe masă argumentul că în prezent nici PNL, nici USR nu au candidat pentru cele șapte primării bucureștene și – ceea ce este mai grav – Uniunea Salvați România a rămas fără principala ei locomotivă electorală: Nicușor Dan.

În același context, Ciucu ia în calcul chiar și negocieri dintre PNL-USR, pe de o parte, și PMP, de cealaltă parte, în ciuda faptului că în prezent oamenii lui Traian Băsescu se află la putere în mai multe consilii bucureștene.

Iată mai întâi postarea PNL-istului:

„Va trebui să fie unul singur!

Primesc regulat reproșuri pentru că Firea a ajuns primar și că e vina opoziției că nu s-a înțeles să aibă un singur candidat în 2016. Mulți îmi cer imperativ să învățăm din greșelile din 2016 și opoziția să vină cu un singur candidat, cu cel mai bun în 2020.

Lucrurile sunt mult prea serioase, miza e prea mare, pentru a nu ne apuca cu toții să le pregătim din timp. Nu cred în soluții de ultim moment, nu cred în personaje celebre ce vor fi scoase din căciulă și aruncate în față în ultimul moment ca să bată candidatul PSD. Cred în pregătire temeinică, muncă în echipă și oameni determinați să trimită candidații PSD înapoi, în găurile de unde au ieșit.

Putem rezolva problema data de alegerile intr-un singur tur doar venind cu un singur candidat.

Da, mai e mult până în primăvara lui 2020, încă două rânduri de alegeri anul viitor, și vom intra în linie dreaptă pentru a smulge, mai întâi primăria, mai apoi Guvernul din mâinile rapace ale ciumei roșii.

ACTORII opoziției din București, poza de moment

► PNL nu are niciun candidat prefigurat dar este conștient de importanța evitării greșelilor din trecut care au dus la succedarea a 4 candidați. Acum ne concentrăm pentru o opoziție cât mai eficientă și pe dezvoltarea internă a organizațiilor și a resurselor umane;

► Nicușor Dan și-a anunțat deja candidatura (cea de-a treia), în urmă cu aproximativ un an. Fondatorul USR și-a părăsit partidul iar evoluția sa politică ulterioară este destul de modestă;

► USR nu are un candidat emergent în acest moment, posibilitatea reîntâlnirii dintre ND si USR fiind neclară;

► Nici cu România 100 nu e nimic clar și nu pot intui ce vor face la localele din 2020;

► PMP este perceput de unii ca fiind în opoziție, ca fiind de dreapta. O fi în alte contexte, dar la București este la putere. Dacă vor conta electoral, probabil că va trebui să ținem cont de ei și să negociem o soluție – mai mult sau mai puțin morală – pentru că nu ne permintem să pierdem niciun vot!

PNL București își va căuta candidați ce cele 7 primării începând încă de anul acesta, din rândul propriilor membri. Aceștia vor trebui să facă din candidaturi proiectul vieții lor pentru următorii doi ani! Și, atenție, totodată să fie pregătiți să renunțe în favoarea unor altor competitori ai opoziției, în cadrul negocierilor care vor trebui finalizate cu candidați unici la toate cele 7 primării. Ceea ce va fi greu, dar va fi nevoie de multă maturitate politică, viziune și determinare!

P.S. Ce zic mai sus sunt doar gânduri personale 
P.P.S. Vă rog nu reîncepeți cu placa cu „Predoiu trebuia să se retragă”. Nu, nu putea, fiți realiști. Nici voi nu v-ați retrage pentru că vi-ar cere-o imperativ un concurent. V-ati retrage doar in urma unor negocieri care să permită o colaborare viitoare. Iar ND nu putea negocia pentru că avea un partid de lansat”.

Joi, alt consilier general (Roxana Wring, președintele USR București) a reacționat tot pe Facebook, bătându-le obrazul PNL-iștilor (nu neapărat lui Ciprian Ciucu, despre care nu are cuvinte contondente) atât pentru blaturile comise cu PSD de-a lungul timpului (de exemplu, la alcătuirea Uniunii Social Liberale și a actualei legi electorale, care a lăsat un singur tur pentru alegerile locale), cât și pentru bâlbâiala din 2016, când au schimbat nu mai puțin de trei candidați pentru Primăria Generală..

Totodată, Wring subliniază că important acum pentru opoziția din Capitală nu este înlăturarea în sine a Gabrielei Firea, ci elaborarea unui proiect general pentru oraș.

Redăm postarea integrală a Roxanei Wring:

„Cineva mi-a semnalat o postare în care Ciprian Ciucu vorbește despre necesitatea unui candidat unic din partea Opoziției. „Va trebui să fie unul singur!” spune Ciprian și se grăbește apoi să explice cum PNL va căuta încă din acest an candidații pentru cele 7 primării. Lansat în forma asta, mesajul este ușor nediplomatic, dar trec peste. Consider însă că abordarea de fond este una greșită și explic mai jos de ce. Sigur, ar fi bine ca Opoziția să aibă candidat unic. Însă asta este ultima dintre probleme. Prioritar este să existe o viziune coerentă și valori comune. Să existe un program de acțiune viabil, cu obiective precise și termene clare. Să existe acei oameni competenți și dornici să intre în aparatul birocratic al Primăriei pentru a-l curăța și nu pentru a extrage beneficii. Nu în ultimul rând, să existe din plin acea libertate pe care ți-o oferă un bagaj cât mai mic de obligații politice, de angajamente de partid sau de datorii de orice natură.

În acest moment, discuția despre candidați înseamnă să punem carul înaintea boilor, să forțăm negocieri pe funcții și privilegii și să uităm practic exact partea importantă: oamenii, bucureștenii, problemele lor și soluțiile pe care le oferim. Noi la USR București, am avut până acum 2 dezbateri publice despre ce este de făcut în București și astăzi o vom avea pe a treia. La un moment dat vom discuta și despre candidați, dar mai întâi să știm ce au de făcut acești candidați.

Suntem în politică și vrem să câștigăm alegerile. Dar asta nu e un scop în sine, ci doar un mijloc. Eu una vreau să câștigăm nu pentru mine, nu pentru USR și cu atât mai puțin pentru PNL. Vreau să câștigăm nu (doar) pentru a o trimite pe Gabriela Firea acasă. Sigur, toate acestea vin la pachet. Dar scopul final este să facem din București orașul în care vrem să trăim. Vreau să câștigăm alegerile pentru a reconstrui Capitala. Iar asta implică mai mult decât existența unui candidat unic.

În plus, așa cum am mai spus deja, eu una nu uit că PNL înseamnă cu mult mai mult decât Ciprian Ciucu. Nu uit că în PNL încă fac jocurile cei care au pus umărul la înființarea USL și la preluarea prin absorbție a PDL. Nu uit că vina pentru cum arată Bucureștiul aparține nu doar PSD, ci și unor oameni care încă au influență în rândurile liberalilor. Văd asta chiar și la votul unor proiecte în Consiliu. Știu bine că valorile lor au prea puține în comun cu valorile mele. Știu bine că interesul lor pentru Primărie este legat de bani și de putere. Iar dacă astfel de oameni – și nu mă refer la Ciprian – speră să-și atingă obiectivele politice călare pe spatele USR, mă tem că trebuie să le dau o veste proastă. USR nu este în politică pentru a înlocui gașca unora cu gașca altora.

De-asta spun că e nevoie de ceva mai mult decât un slogan pentru a acoperi 20 de ani de eșec politic și administrativ. Încă aștept de la PNL să înțeleagă de ce au pierdut dramatic în 2016, să înțeleagă ce trebuie schimbat și să acționeze consecvent și vizibil în această direcție. Și încă un lucru: ”meritul” pentru votul într-un singur tur de scrutin, adică sistemul care a favorizat-o pe Gabriela Firea aparține tot PNL. Asta ca să știm despre ce și mai ales cu cine vorbim.

PS: Ciprian îmi e simpatic. Sper să nu-l strice anturajul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *