Skip to content
Politică

HALUCINANT! Parlamentari de la Cultură, corigenți la testul de limba română EXCLUSIV

www.ign.com

Miercuri, 31 august, este Ziua Limbii Române, legiferată ca zi festivă în 2013, pentru a atrage atenţia asupra importanţei păstrării calităţii limbii române şi pentru a-i sprijini pe românii din afara graniţelor să-şi păstreze cultura şi identitatea naţională.

CITEȘTE ȘI:31 august – Ziua Limbii Române

Cu acest prilej, redacția Psnews.ro a contactat o parte din membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă ai Parlamentului pentru a le transmite un mesaj tuturor românilor, însă, SURPRIZĂ, o parte dintre aceștia nu a avut habar ce se sărbătorește astăzi.

Astfel, contactat de redacția de știri Psnews.ro, Marton Arpad, vicepreședintele Comisiei, deși a înțeles întrebarea noastră, a încercat să ocolească un răspuns: ”N-am înțeles ce spuneți, sunt într-un loc cu  semnal prost și cu un zumzet de mașini foarte mare așa că nu prea vă aud”.

Chestionat din nou de reporterul Psnews, vicepreședintele a trecut în etapa ”bâlbâielilor”.

”Astăzi, data de 31 august..ăăă..Vă aud cam greu, am spus că nu prea am semnal și este un zumzet de mașini, conduc. Sunați-mă peste o oră, dacă este posibil.”

După aceste cuvinte, Marton Arpad a închis telefonul.

Confuzia s-a arătat în toată splendoarea sa când, vicepreședintele PSD al Comisiei pentru cultură, Mădălin Voicu, ne-a întrebat cu subiect și predicat dacă nu cumva sărbătorim noi ceva.

”Ce zi sărbătorim astăzi, 31 august? Nu știu ce zi sărbătorim. Dumneavoastră sărbătoriți sau cine sărbătorește? Mă luminați? Îmi pare rău, nu există pentru mine în calendar această sărbătoare dar oricum sunt printre puținii români care vorbesc corect limba română, așa că pot să fiu și eu mândru de sărbătoarea asta”, ne-a declarat acesta.

Însă, Voicu a încercat să dreagă busuiocul, printr-un mesaj adresat românilor.

”Eu iubesc țara asta ca pe mama, ca pe Dumnezeu, nu știu cum să vă zic. Cu populația am o problemă pentru că în ultimii ani lucrurile s-au degradat. Începând de la educație, învățământ, cultură, sănătate. Mi-ar plăcea să știu că românii sunt ceva mai demni și nu doar să empatizeze fals cu soarta noastră”, a conchis acesta.

Confuzia a persistat și la al treilea apel, când reporterul Psnews.ro l-a contactat pe deputatul Tămâian Ioan. Astfel, acesta ne-a răspuns ”cu părere de rău” că nu știe ce ar putea românii să sărbătorească astăzi.

„Tămâian Ioan: Astăzi? Din păcate nu știu ce sărbătorim astăzi.

Reporter Psnews.ro: Este Ziua Limbii Române.

Tămâian Ioan: Aaaa, da, este Ziua Limbii Române, chiar am citit despre asta, am informația dar…

Reporter Psnews.ro: Aveți un mesaj pentru români?

Tămâian Ioan: Mi-ar face o mare, mare plăcere, ca toți cei care vorbesc românește să fie împreună, indiferent că sunt în diaspora sau că sunt în cele două țări surori, toți să trăiască frumos și în armonie unii cu alții”.

În continuare, contactat de PSnews, deputatul ALDE Gheorghe Mirel Taloș se pare că a avut ceva probleme cu semnalul telefonic, apelul întrerupându-se fix după ce reporterul i-a pus întrebarea.

Taloș a revenit după câteva minute, cu răspunsul corect: “Scuze, s-a întrerupt, sunt prin satele din județul Sălaj. Astăzi se sărbătorește Ziua Limbii Române”. Ulterior, deputatul a transmis un mesaj cu ocazia acestei sărbători: “Ce poate fi mai important decât să sărbătorești limba care a asigurat continuitatea acestui popor de 2000 de ani. Este cel mai important lucru de sărbătorit de către un popor”.

Penibilul situației a fost ameliorat, însă, de către unii colegi ai acestora.

Astfel,  deputatul Florin Pâslaru s-a arătat uimit de întrebarea venită din partea reporterului Psnews.ro, susținând: ”E Ziua Limbii Române, cum adică ce zi sărbătorim astăzi?Am voie să nu știu, se poate?Cum să nu știm ce zi este astăzi? Le transmit românilor multă sănătate. Să cunoască limba română pentru că este limba noastră strămoșească cu care ne mândrim și pe care o folosim în fiecare zi și este bine să o folosim corect”.

Deputatul Mihai Sturzu, proaspăt intrat în PRU, a răspuns întrebării, precizând apoi, ironic, “Faceți sondaje pe sistemul caiet de amintiri?”

După ce reporterul PSnews.ro i-a oferit detalii asupra „experimentului”, Sturzu a adăugat amuzat: “Dar nu știu de ce este așa de complicat! Toată lumea zice pe Facebook, adică: <<hello?!>>”. Întrebați-i mai bine cine a scris versurile imnului, cine a compus muzica, dacă tot vreți să vă distrați”.

Totodată, deputatul Ciubotaru Lucian a răspuns prompt apelului nostru: „Da, este Ziua Limbii Române!”

Reporter Psnews.ro: Aveți și un mesaj pentru români?

Ciubotaru Lucian: Să își respecte și să își iubească limba după mesajul ”limba noastră e o comoară”. Să o ia în serios și românii și românii de peste Prut.

Nici în Comisia de cultură din Senat, lucrurile nu au stat mai roz. Astfel, dacă președintele comisiei (senatorul PSD Georgică Severin) și vicepreședintele PNL (fost PDL) Emil-Marius Pașcan s-au arătat jigniți că le-am fi pus la îndoială cultura generală, au existat și surprize neplăcute printre membrii sus-numitei comisii.

„Credeți că m-ați găsit pe mine omul potrivit să mă întrebați de Ziua Limbii Române? Nu vă e jenă? Vă rog frumos – haideți: încercați cu alții, nu cu mine, vă rog. E o chestie de stimă reciprocă. Haideți – vă rog frumos!” a exclamat Severin.

Confruntându-l cu realitatea că au existat parlamentari care nu au știut să ne răspundă la întrebare, senatorul de Prahova a reacționat în același stil: „E treaba lor, dar să mă întrebați pe mine treaba asta e o chestie de stimă reciprocă. Vă rog frumos! Totuși. V-am dat un răspuns, da? Mulțumesc, la revedere”.

„Vă bateți joc de mine? Este Ziua Limbii Române” a fost răspunsul lapidar al lui Marius Pașcan, senator de Mureș.

Pe de altă parte, secretarul Comisiei de cultură, senatorul PNL de Gorj Tudor Barbu, nu a știut că astăzi este Ziua Limbii Române. După ce l-am informat cu privire la sărbătoarea culturală, fostul realizator de la OTV a replicat la fel de relaxat ca la începutul conversației: „Mă bucur să aflu de la dumneavoastră. N-am știut”.

Altă surpriză neplăcută ne-a fost oferită de către un membru al comisiei: senatorul PNL (fost PDL) de Bistrița-Năsăud Daniel Cristian Florian. Redăm mai jos dialogul cu acesta:

Reporter: Știți ce sărbătorim astăzi?

Cristian Florian: Din ce punct de vedere?

Reporter: Din punct de vedere cultural.

Cristian Florian: Religios, dacă vreți, Sfântul Alexandru.

Reporter: Nu. A fost ieri Sfântul Alexandru.

Cristian Florian: A, nu astăzi este? Credeam că astăzi.

Reporter: Este vorba despre o sărbătoare culturală. Știți care este?

Cristian Florian: Nu. Nu știu care este.

Reporter: Este Ziua Limbii Române.

Cristian Florian: A. Vă mulțumesc mult. Mi-a scăpat – îmi cer scuze.

Invităm cititorii să tragă singuri concluziile privind soarta culturii române, judecând după declarațiile obținute de la parlamentarii din cele două comisii de resort.

 

Un material realizat de Marinela Angheluș, Adina Lateș și Valentin Busuioc

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *