Haos în Congres. Candidatul pentru președinția Camerei Reprezentanților se retrage

Sursa foto: CBS News

De mai bine de o săptămână, Congresul SUA se confruntă cu criză care se acutizează, cu negocieri interminabile şi fără ieşire. Candidatul republican pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Steve Scalise, lider al majorității republicane, a anunţat joi seara că îşi retrage candidatura, în lipsa unui sprijin suficient din partea propriului partid, relatează AFP şi Reuters.

Chiar dacă Scalise a fost nominalizat de republicani, nu a reușit să obțină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales, transmite news.ro Reprezentantul de Louisiana Steve Scalise, liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, pe care membrii partidului său îl desemnaseră miercurea trecută pentru a fi următorul preşedinte al Camerei, a renunţat joi la cursă, deoarece partidul său nu a reuşit să îşi rezolve propriile diviziuni, astfel că, pentru a zecea zi, camera inferioară a Congresului american a rămas fără conducere.

Din această cauză, în prezent, Statele Unite nu pot vota pentru un eventual nou ajutor pentru Israel, un aliat istoric aflat în război cu Hamas, şi nici o tranşă suplimentară pentru Ucraina invadată de Rusia. Steve Scalise, liderul majorităţii republicane, obţinuse nominalizarea partidului său pentru a-l înlocui pe preşedintele destituit Kevin McCarthy, dar nu a reuşit să obţină cele 217 voturi necesare pentru a fi ales în plenul Camerei, deoarece mai mulţi dintre colegii săi republicani au declarat că nu îl vor susţine. Congresul are două camere. Senatul este în mâinile democraţilor lui Joe Biden, însă cealaltă, Camera Reprezentanţilor, este în mâinile republicanilor, aflându-se află într-un blocaj fără precedent.

Republicanii nu-şi pot permite mai mult de patru dezertări din propriile rânduri, pentru că ei controlează Camera cu o cifră strânsă, de 221 de voturi la 212. „A fost o adevărată aventură şi mai este încă mult de lucru. Tocmai le-am spus colegilor mei că îmi retrag numele din calitatea de candidat la funcţia de lider”, a declarat Steve Scalise reporterilor.

„Dacă vă uitaţi la ultimele săptămâni, dacă vă uitaţi la situaţia în care ne aflăm, mai este încă de lucru. Există încă persoane care au propriile lor agende”, a mai afirmat el.

Odată cu acest anunţ, căutarea unui nou lider pentru Congresul american pare să devină o problemă din ce în ce mai spinoasă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: