Skip to content
Alegeri Politică

Haos în noul Parlament European. Ce se întâmplă dacă va fi sau nu va fi Brexit

bbc.com

Marea Britanie a eșuat Brexit-ul, după ce tot ei l-au cerut și s-au luptat pentru așa ceva. Negocierile din ultimii 3 ani nu au ajuns la niciun consens și acum Marea Britanie este mai mult în UE decât în afara ei.

Guvernul Theresa May insistă că poate obține în Parlament votul pentru acordul de ieșire din UE înainte de 23 mai 2019, când încep alegerile europarlamentare în Marea Britanie, ceea ce ar permite țării să nu mai participe și să-și vadă de propriul parcurs.

Liderii europeni sunt împărțiți în două tabere în ceea ce privește participarea Marii Britanii la acest scrutin. Guy Verhofstadt a declarat că britanicii vor „otrăvi” campania electorală și că „UE va importa dezordinea britanică”.

Ce înseamnă întârzierea Brexit-ului?

Parlamentul European va rămâne la 751 de fotolii și Marea Britanie va trebui să decidă urgent pe cine va trimite. Campania lor este inexistentă. Participarea lor oricum nu mai are sens. Nu pot veni acum, aceiași oameni, să vorbească despre proiectul european în care majoritatea britanicilor nu mai cred, potrivit referendumului.

Cel mai mult vor avea de pierdut o parte din statele membre. Parlamentul European anulase 46 de fotolii ale britanicilor, când aceștia au cerut ieșirea, iar diferența până la 73 (cât a avut UK în 2014 și când va avea și acum dacă participă) a fost împărțită între alte state. Franța și Spania au primit 5 fotolii în plus, Italia și Olanda doar 3. România este unul dintre state care a beneficiat de această modificare și primise un fotoliu în plus, ajungând la 33.

Dacă britanicii participă la alegeri, totul se năruie. Tocmai de aceea Emmanuel Macron nu a fost de acord cu prelungirea Brexit-ului până pe 31 octombrie și voia ca UE să forțeze Marea Britanie să iasă fără acord.

Astfel, țările care vor primi mai multe fotolii după Brexit ar trebui să aibă o listă în așteptare, cu persoanele care vor intra în Parlamentul European când britanicii vor pleca.

De asemenea, prezența britanicilor în Parlamentul European va încurca formarea viitoarei majorități parlamentare.

Cine va câștiga alegerile în Marea Britanie?

Nu sunt schimbări importante pe scena politică din Marea Britanie. Laburiștii ar putea trimite în viitorul Parlament European 28 de politicieni. Pe locul doi s-ar putea situat Partidul Conservator cu 17 mandate, urmați de Liberal Democrați și Verzi, fiecare cu câte 5 mandate, arată un sondaj al Financial Times.

Inclusiv partidul pentru Brexit, înființat de Farange, ar putea obține mandate, deși au adus o campanie pentru ieșirea țării din UE.

Până când Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea, parlamentarii britanici vor avea același statut ca și până acum. Chiar Donald Tusk a declarat că aceștia își vor menține influența și puterea. Pe de altă parte, Manfred Weber a spus că britanicii nu ar trebui să aibă „influență asupra viitorului UE”.

Emmnuel Macron avertiza tocmai în legătură cu această anomalie. Dacă vom permite Marii Britanii să participe la alegerile europarlamentare, ar putea să afecteze activitatea întregii Uniuni și să submineze influența celorlalte țări care doresc să continue proiectul european. Europarlamentarii britanicii ar putea chiar să ocupe funcții de conducere în PE, nimeni nu le poate interzice să candideze și să aibă astfel de mandate.  

Însă cele 73 de mandate ale britanicilor vor fi decisive pentru alegerea viitorului președinte al Comisiei Europene, care are nevoie de o majoritate în Parlament. Iarăși acest joc al voturilor e o pedică pentru socotelile celorlalte state membre.

Indiferent cât va mai rămâne Marea Britanie în UE, participarea sa la viitoarele alegeri parlamentare se anunță o mare provocare pentru politica europeană. O grijă în plus pentru liderii europeni și un haos din care nu se va mai înțelege nimic. Soluția salvatoare pentru UE este aceea ca Theresa May să obțină cât mai repede votul pentru acord și Marea Britanie să-și urmeze propriul curs, după ce UE n-a avut curajul să forțeze un Brexit fără acord.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *