Skip to content
Politică

HAOS în Sănătate: Ministerul sesizează Parchetul

romaniatv.net

Ministerul Sănătăţii a anunţat că va înainta Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 raportul de control în urma verificărilor de la spitalul CF2 în vederea analizei existenţei unor posibile fapte de natură penală, verificările arătând grave nereguli la unitatea sanitară, potrivit telegrafonline.ro.

Controlul dispus de Ministerul Sănătăţii la Spitalul CF2 din Capitală a arătat că nu există la nivelul secţiei de obstetrică-ginecologie o procedură pentru prescrierea analizelor în funcţie de tipul intervenţiei chirurgicale şi că, în cazul femeii care a primit o transfuzie greşită, în foaia de observaţie a acesteia nu a fost înscrisă efectuarea grupei sanguine ABO Rh(D), potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Totodată, Ministerul Sănătăţii atrage atenţia că identificarea pacientei a fost greşită înainte de recoltarea probelor de dinaintea transfuziei, iar, ca urmare a acestui lucru, proba de sânge a fost etichetată greşit. Mai mult, consimţământul informat privind transfuzia nu a fost semnat de către pacientă şi nu există dovezi că aceasta a fost informată cu privire la posibilitatea administrării transfuziei.

„Procedura de solicitare şi administrare a sângelui şi componentelor sanguine în blocul operator nu a fost respectată – nu s-a completat bonul cerere de sânge de către medicul prescriptor, nu s-a solicitat o nouă probă de sânge pretransfuzional, nu s-a consemnat în FOCG indicaţia de transfuzie şi monitorizarea pacientei. Controlul ultim pretransfuzional la patul bolnavului/bloc operator nu a fost efectuat, acest fapt fiind cauzat şi de inexistenţa la data producerii evenimentului a cardurilor specifice prin neachiziţionarea acestora de către spital. La data controlului cardurile specifice fuseseră achiziţionate şi controlul ultim pretransfuzional se poate efectua”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *