Skip to content
Politică

Haos în sistemul medical! Liberalul Florin Roman: PSDragnea taie medicamentele bolnavilor pentru plata salariilor

proalba.ro

Deputatul Florin Roman, vicepreședinte PNL, susține că spitalele vor fi nevoite să taie din fondurile alocate pentru medicamente, materiale sanitare, aparatură medicală, alimente, utilități pentru a plăti majorările salariale promise de Liviu Dragnea.

”Managerii de spitale care trebuie să suporte creșterea de 25 % din diferența față de salariul prevăzut în legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor și a asistenților, din veniturile proprii provenite din efectuarea serviciilor medicale decontate de Casă de Sănătate! Nu prin transferuri din bugetul Fondului național unic de asigurări de sănătate, așa cum se alocă pentru medici și asistenți. Așadar, spitalele sunt obligate să taie sumele pentru medicamente, materiale sanitare, aparatură medicală, alimente, utilități pentru a plăti majorările salariale promise de Dragnea”, precizează Florin Roman.

Bolnavii aduc medicamente de acasă

Deputatul liberal mai spune că situația nu se va ameliora, ci dimpotrivă, se va agrava din același motiv: creșteri succesive de salarii până în 2022, fără însă ca bugetele tolale ale spitalelor să crească suficient pentru a acoperi aceste majorări.

”Sumele care merg în salarii cresc anual până în 2022, ceea ce va determina imposibilitatea plății salariilor și a achiziționării de medicamente pentru pacienți. Deja în mai multe spitale din țara, pacienții sunt puși să aducă medicamentele de acasă. Tot din venituri proprii, spitalele sunt obligate să achite contravaloarea tichetelor de vacanță și a normei de hrană. Asta acolo unde există venituri proprii că nu toate spitalele înregistrează venituri din care să poată supraviețui. Managerii de spitale spun că decizia guvernului va duce la acumularea de datorii impresionante care vor bloca activitatea medicală. În cazul în care sumele pentru salarii nu vor fi preluate la bugetul Casei de Sănătate, spitalele vor intra în colaps financiar”, conchide Florin Roman.

1 comentariu la “Haos în sistemul medical! Liberalul Florin Roman: PSDragnea taie medicamentele bolnavilor pentru plata salariilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *