Skip to content
Politică

Haos la bursele asiatice! Peste 500 de MILIARDE de dolari s-au EVAPORAT

Bursele asiatice suferă joi o cădere severă, în condițiile în care sute de miliarde de dolari au fost șterse de pe piețele globale după ce o debandadă din sectorul acțiunilor tehnologice a dus la cea mai mare corecție zilnică de pe Wall Street de după 2011, anulând toată creșterea de anul acesta, transmite Reuters.

Miercuri seară, Nasdaq s-a prăbușit cu 4,4%, ceea ce înseamnă că a închis la minus 12,4% față de maximul istoric de pe 29 august. Căderea de miercuri a fost cea mai mare corecție zilnică de după 18 august 2011 și se traduce prin vaporizarea a 524 miliarde de dolari, peste noapte, din capitalizarea de piață a Nasdaq. Dow Jones a pierdut 2,41%, iar S&P 3,09%.

Investitorii au devenit tot mai neliniștiți din cauza cotațiilor mari la care au ajuns acțiunilor, probabil la un vârf generat de profiturile raportate, din cauza accelerării majorărilor de dobândă din SUA, dar și a războiului comercial sino-american ce amenință creșterea economică globală.

Indicele bursier MSCI din zona Asia-Pacific (fără Japonia), a pierdut aproape 2% joi, ceea ce înseamnă că anul acesta este la minus 18,5%. Nikkei-ul japonez a căzut cu 3,3 procente până la un minim al ultimelor 6 luni, iar acțiunile australiene nu au fost atât de jos de peste un an. Indicele Topix de la Tokyo a pierdut 3 procente, ceea ce a evaporat peste 155 miliarde de dolari din valoarea de piață.

Acțiunile chinezești sunt și ele în zona roșie, cu indicele SSE COmposite plonjând 2,5 procente din cauză că noile măsuri luate de guvernul de la Beijing nu au reușit să liniștească temerile investitorilor privind războiul comercial cu SUA sau privind nivelul înalt al datoriilor companiilor. Hang Seng-ul din Hong Kong s-a scufundat cu 2,2%, potrivit hotnews.ro.

”Dacă ești o companie responsabilă de cheltuielile de capital, există atât de multă incertitudine pentru următorii ani în ce privește războiul comercial, în ce privește Brexitul… Cum, ca echipă de management, vei decide cât capital să investești și unde să-l investești”, a spune Jim McCafferty, șef pe analiză bursieră la Nomura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *