Skip to content
Politică

HAOS în PNL și PDL în plină campanie. Câți primari a pierdut ACL după ”Ordonanța Dragnea”

Astăzi a expirat perioada de grație de 45 de zile pe care Guvernul a acordat-o aleșilor locali pentru a-și alege care este partidul politic în care vor să activeze până la terminarea mandatului, în 2016.

Alianța Creștin-Liberală a trimis, miercuri, o circulară tuturor organizațiilor din teritoriu, în care li s-a cerut să-și evalueze până luni pierderile politice suferite.

Conform celor de la evz.ro, în plină campanie electorală, ACL a rămas fără aproximativ 300 de primari, urmare a unei evaluări provizorii, după aplicarea OUG privind migrația aleșilor locali.

Potrivit aceleiași surse, aproximativ 300 de primari ai PNL și PDL au părăsit cele două formațiuni, în favoarea PSD și UNPR. Numărul acestora poate suferi, însă, modificări, în contextul în care luptele pentru racolarea de aleși locali se duc până în ultimul moment. Printre fililalele ACL care au înregistrat cele mai mari pierderi se numără Giurgiu, Buzău sau Iași.

Printre cei mai cunoscuți primari care au profitat de ordonanță se numără liberalul Marius Stan, edilul din Galați sau Daniel Drăgulin (PNL), primarul din Călărași, ambii preferând să treacă la UNPR. La rândul său, și soțul Monicăi Iacob-Ridzi, Tiberiu, primarul din Petroșani, a dat PDL pe UNPR.

Ieri, primarul suspendat al municipiului Rădăuţi, democrat-liberalul Aurel Olărean, aflat în stare de arest preventiv, s-a declarat la rândul său independent.

La rândul lor, chiar dacă filialelor ACL li s-a cerut de la Centru să nu primească aleși locali de la partide, primarul din Deva, Petru Mărginean, unul dintre vicepreședinții PC, a trecut la PNL. „Am acceptat invitaţia de a intra în Partidul Naţional Liberal. Acest lucru s-a întâmplat chiar de ziua soţiei mele. Eu mi-am dorit să fiu asimilat de PNL și să facem o echipă. Nu am venit pentru vreo funcție în PNL, ci ca simplu membru și primar al Devei”, a declarat primarul Devei, în urmă cu câteva zile, în momentul în care a decis să se alăture liberalilor.

Giurgiu este în topul organizaţiilor PSD care au racolat cei mai mulţi primari, potrivit unor date provizorii. Nu mai puţin de 44 de edili de la alte partide au semnat adeziuni pentru social-democraţi, în acest judeţ. Fruntașă la racolări este și organizația Buzău, în care s-au înscris 27 de migratori, iar, la Iași, 27. Şi social-democraţii din Olt au recrutat 22 de aleşi locali.

Și în ceea ce privește șefii Consiliilor Județene situația este una destul de grea pentru cei din ACL. Adrian Ștef, seful Satu Mare a trecut de partea lui Călin Popescu Tăriceanu, iar fostul liberal Cristinel Bîgiu a trecut de partea PSD. De asemenea, ACL l-a pierdut și pe Horea Uioreanu, șeful CJ Cluj, după ce acesta a fost arestat preventiv într-un dosar de corupție. Și baronul PNL de Hunedoara, Mircea Moloț, are de înfruntat în următoarea perioadă o decizie definitivă în ceea ce privește starea de incompatibilitate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *