Haosul din Sănătate, rezolvat cu o rectificare bugetară: cine primește mai mulți bani de la Guvern

Rafila
Sursa foto: Inquam / Cornel Putan

Guvernul condus de Marcel Ciolacu face prima rectificare bugetară din 2023, după ce în trecut a folosit banii din Fondul de Rezervă. România are cel mai mare deficit bugetar din UE și este constrânsă să taie din cheltuielile altor ministere pentru a finanța anumite plăți urgente.

Sănătatea, un haos sub conducerea lui Rafila

Guvernul pregătește proiectul rectificării bugetare, iar marele beneficiar va fi Ministerul Sănătății. Potrivit primelor calcule, Ministerul Sănătății ar urma să primească în plus 11,4 miliarde de lei. Din această sumă, ministerul condus de Rafila va direcționa banii către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care de mai multe luni se plânge că nu-i ajung banii până la sfârșitul anului.

Valeria Herdea, președintele CNAS, a anunțat din luna aprilie că bugetul pentru 2024 acoperă doar primele 9 luni din acest an.

„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani”, spunea Herdea, în aprilie 2024.

Ministrul sănătății Alexandru Rafila a recunoscut că nu a calculat bine bugetul CNAS pentru 2024, iar banii nu ajung până la sfârșitul anului. Nu este pentru prima dată când Rafila nu reușește să estimeze corect cheltuielile cu sănătatea și mereu pacienții au de suferit în spitale.

„Pot să vă spun că se va face o rectificare bugetară, iar cel mai mare beneficiar al acestei rectificări bugetare va fi CNAS ca să aibă suficienţi bani pentru medicamente. Decontează medicamentele compensate şi gratuite, către farmacii, decontează serviciile prestate de diversele categorii pentru furnizori, adică plătesc spitalele pentru servicii, ambulatoriile de specialitate, medicii de familie şi au aceste programe de sănătate, curative, unde trebuie să deconteze toate aceste servicii”, a declarat Rafila, marți seară.

Ministerul Sănătății a mai primit bani în plus în 2024. Nu este pentru prima dată când Guvernul trebuie să vină cu alte fonduri pentru a acoperi cheltuielile pe care ministrul Rafila nu a știut să le anticipeze. În iulie 2024, Ministerul Finanțelor a dat 3 miliarde în plus pentru Ministerul Sănătății.

„Astăzi, pot să vă anunţ că bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2024 se suplimentează cu suma totală de 3,039 miliarde lei credite de angajament şi 39 milioane lei credite bugetare, pentru a asigura continuitate în acordarea materialelor şi prestărilor de servicii medicale, dar şi pentru plata cheltuielilor aferente personalului propriu al caselor de asigurări de sănătate şi al CNAS”, anunța Marcel Boloș, ministrul finanțelor, în iulie.

Tot în luna iulie, Ministerul Sănătății a mai primit 1,9 miliarde de lei și din Fondul de Rezervă, la care guvernul Ciolacu a apelat mereu. Toate aceste intervenții pe care le face Guvernul arată că ministrul Alexandru Rafila nu a realizat un buget realistic pentru 2024, iar multe cheltuieli au fost ignorate în 2023 când s-a scris bugetul pentru acest an. Ministerul Sănătății a avut un buget de 19 miliarde de lei pentru acest an, în timp ce CNAS a primit doar 62 de miliarde de lei, în decembrie 2023 când s-a stabilit bugetul.

Mai mulți bani pentru salariile profesorilor

La această rectificare bugetară vor fi alocați mai mulți bani și la Ministerul Educației, care va plăti salariile profesorilor. Guvernul s-a angajat, în 2023, să mărească salariile profesorilor și să le ofere mai multe bonusuri. Potrivit primelor estimări de la rectificarea bugetară, Ministerul Educației ar primi în plus 6,4 miliarde de lei.

La stabilirea bugetului pentru 2024, Ministerul Educației a primit 57,4 miliarde de lei, care acum se dovedesc insuficienți pentru a încheia tot anul. Dar Educația va avea probleme cu bugetul și în 2025, când vor urma alte creșteri salariale pentru profesori.

Bani pentru investiții

Rectificarea bugetară pregătită de guvernul Ciolacu va aloca mai mulți bani pentru finalizarea unor proiecte deja începute. Ministerul Transporturilor va primi în plus 5 miliarde de lei pentru a-și continua proiectele.

Ministerul Dezvoltării va primi în plus alte 5 miliarde de lei pentru investiții, iar alte 3 miliarde de lei vor fi pentru finanțarea unor cheltuieli curente ale primăriilor.

Direcțiile de Asistență Socială vor primi în plus, la rectificarea bugetară, circa 400 de milioane de lei, iar 980 de milioane de lei vor fi alocate pentru însoțitorii persoanelor cu dizabilități.

Totuși, orice rectificare bugetară înseamnă o reducere de cheltuieli la ministerele care nu au reușit să-și atingă obiectivele. Guvernul nu a precizat de unde va tăia bugetele pentru a finanța ministerele și instituțiile care vor primi bani în plus.

CITEȘTE ȘI: Rectificare bugetară, dar cu ce preț? Adrian Negrescu: „În mare parte, banii vor veni tot din împrumuturi”

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: