Skip to content
Știri locale

Harghita: 5 apeluri la 112 pentru îndepărtarea urșilor, în ultimele 24 de ore

facebook

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita a primit, în ultimele 24 de ore, cinci apeluri pentru îndepărtarea urşilor din localităţile Dealu, Odorheiu Secuiesc şi Băile Tuşnad.

Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, la ora 9.17, ne anunţa prezenţa unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tuşnad. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie, dar apelantul a revenit şi ne-a comunicat faptul că ursul a plecat singur în pădure. La ora 13.34 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat anunţându-ne despre prezenţa unei ursoiace cu pui într-o grădină din comuna Dealu. A fost trimis la faţa locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Detaşamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc. Ursoaica a plecat din zonă, nu înainte de a provoca unele daune materiale proprietarului. La ora 20.34, un al treilea apelant ne anunţa despre prezenţa a doi urşi în apropierea unor case de locuit din municipiul Odorheiu Secuiesc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm şi poliţist care au trecut la îndepărtarea animalelor sălbatice din apropierea zonei locuite, înspre pădure”, au transmis reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita.

De asemenea, alte două apeluri au venit la ora 21.38, când un bărbat a anunţat prezenţa unui urs în zona gării CFR din Băile Tuşnad, dar patrula ajunsă acolo nu a observat animalul sălbatic, respectiv la 22.34, când a fost semnalată prezenţa unei ursoaice cu pui în apropierea unui bloc de locuinţe din Băile Tuşnad, aceasta fiind îndepărtată de către un echipaj din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tuşnad.

Potrivit IJJ Harghita, de la începutul anului şi până în prezent, la nivelul dispeceratului instituţiei a fost înregistrat un număr de 84 de apeluri prin care a fost semnalată prezenţa urşilor, cele mai multe fiind în luna iunie, respectiv 54 de apeluri, scrie agerpres.ro.

Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în zona localităţilor Băile Tuşnad şi Voşlăbeni, dar am înregistrat solicitări şi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureşului, Păuleni-Ciuc, Suseni, Sânmartin, Poloniţa, Sub Cetate şi Dealu. Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia”, au mai precizat reprezentanţii Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *