Skip to content
Harghita Știri locale

Harghita: Aproximativ 40.000 de persoane, aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

youtube.com

Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate să participe, în data de 22 mai, la tradiţionalul pelerinaj de Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, organizatorii locali şi cei religioşi făcând publice, vineri, regulile de participare.

Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută în faţa bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc că pelerinii pot veni la eveniment pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, nefiind permis accesul acestora cu curse de autobuz speciale. De asemenea, pelerinii trebuie să poartă masca şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Organizatorii pun la dispoziţie rute de acces diferite pentru pelerini, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde se va oficia slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Primarul a precizat că s-a făcut apel la cei care doresc să fie voluntari şi „să ajute pelerinii să găsească locul aranjat pe regiuni, pentru a putea să participe într-o siguranţă şi într-un respect reciproc la acest pelerinaj”, existând intenţia ca 200 de voluntari să fie prezenţi la locul evenimentului.

Organizatorii vor emite circa 35.000 de carduri de acces, dar acestea nu sunt obligatorii, ci mai mult simbolice, fiind aşteptat ca numărul participanţilor să fie de aproximativ 40.000 persoane.

Totodată, pentru ca plecarea de la locul pelerinajului să nu producă aglomeraţie, după liturghie va fi prezentat un spectacol religios, care descrie Drumul Crucii. „De obicei, acest spectacol a fost prezentat în perioada Paştelui, de data aceasta vom face sus (pe muntele Şumuleu – n.r.), tocmai ca să venim în întâmpinarea multora care ar dori să revadă acest spectacol şi, totodată, ca să ajutăm pelerinii să mai rămână unii dintre ei sus, ca plecarea să fie mult mai descongestionată„, a spus Korodi.

La fel ca şi în alţi ani, mai multe străzi din oraş vor fi închise circulaţiei rutiere, iar comerţul ambulant nu va fi permis, indiferent dacă se desfăşoară pe proprietăţi private sau publice. Vor putea avea activitate comercială doar cei care au magazine sau pensiuni. „Deci, toate fluxurile au fost în aşa fel organizate să fie cât mai aerisite şi oamenii să aibă acces cât mai facil sus, pe şaua Şumuleului şi să poată şi să plece de acolo„, a mai arătat primarul din Miercurea Ciuc.

Organizatorii au mai anunţat că este posibilă participarea cetăţenilor străini, dar nu recomandă acest lucru. Totodată, la locul evenimentului vor exista puncte de control pentru monitorizarea simptomelor COVID-19.

Primarul şi-a exprimat bucuria că în acest an se va putea organiza pelerinajul, după ce în 2020, din cauza pandemiei, acesta a fost anulat. „E o mare bucurie. Anul trecut, cu familia mea, am fost sus, pe şa, cred că au fost zece familii şi pentru noi, cei care trăim an de an bucuria pelerinajului de Rusalii a fost un şoc ce s-a întâmplat anul trecut, dar regulile au fost clare şi este normal.

Să putem primi pelerini, să fim într-o comunitate religioasă este pur şi simplu înălţător şi ne face o mare, mare bucurie. Şi este bine că, până la urmă, oamenii au înţeles că respectând regulile, având acces la vaccin, efectiv am reuşit să scădem şi la nivel naţional incidenţa cazurilor şi aceasta ne dă o libertate mai mare„, a afirmat Korodi Attila.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a vorbit despre importanţa evenimentului de la Şumuleu Ciuc, în contextul perioadei pandemice, în care au existat multă dezbinare şi neîncredere în rândul oamenilor. „Şumuleu Ciuc este un centru sacru şi credem că Sfânta Maria îi aşteaptă pe toţi cei care au credinţă şi vor să vină alături de ea. Noi credem că în perioada pandemiei societatea s-a dezbinat, încrederea a scăzut în rândul populaţiei, am văzut foarte multe probleme în ultimele luni.

Dar nu trebuie să uităm că bunul Dumnezeu are grijă de noi şi pelerinajul de sâmbăta viitoare care va fi la Şumuleu-Ciuc ne va întări încrederea în Dumnezeu, încrederea în comunitate, în solidaritate, în bunăvoinţă şi în răbdare. Şi, de aceea, noi aşteptăm pelerinii, dar nu numai cei care vor veni aici, dar şi cei care vor fi în faţa televizorului, vor asculta la radio sau în mediul online şi credem că în suflet ne vom uni, indiferent de religie, de naţionalitate„, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Rectorul bisericii franciscane de la Şumuleu Ciuc, părintele Guia Laurean Hugo, a precizat că în sâmbătă Rusaliilor, la ora 10, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va porni, purtat de mai multe persoane, din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu.

Liturghia va începe la ora 12,30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo. Părintele Guia Laurean Hugo a menţionat că, preşedintele Ungariei, Áder János, şi-ar dori să participe la eveniment, acesta fiind prezent aproape în fiecare an la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc. Slujba va fi transmisă online, dar şi de televiziunea Duna, din Ungaria, şi de Radio Maria.

Anul trecut, pelerinajul obişnuit de pe muntele Şumuleu, care reunea în fiecare an peste 100.000 de oameni din întreaga lume, nu a mai avut loc din cauza pandemiei de COVID-19, Ordinul Franciscanilor, organizator al evenimentului, rugându-i pe pelerini să participe la procesiune doar cu sufletul. Slujba de Rusaliile Catolice a avut loc în catedrala franciscană de la Şumuleu Ciuc, unde se află statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, accesul în interior nefiind permis.

1 comentariu la “Harghita: Aproximativ 40.000 de persoane, aşteptate la pelerinajul de la Şumuleu Ciuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *