Skip to content
Harghita Știri locale

Harghita: Cinci apeluri care anunţau prezenţa urşilor în week-end

facebook

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Harghita a anunţa luni că cinci apeluri telefonice prin sistem 112 care semnalau prezenţa urşilor în localităţile Băile Tuşnad şi Mihăileni au fost primite week-end-ul trecut.

În două cazuri urşii nu au fost găsiţi de către echipajele de jandarmerie trimise în localitatea Băile Tuşnad, în timp ce în alte două cazuri, semnalate sâmbătă şi duminică în satul Mihăileni, comuna Şimoneşti, acestea s-au confirmat, iar jandarmii au intervenit pentru alungarea animalelor. De asemenea, tot în weekend a fost găsit şi un urs mort, în apropierea minelor Lueta.

Conform unui comunicat al IJJ Harghita, de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate, la nivelul dispeceratului instituţiei, un număr de 156 de apeluri prin care au fost semnalat prezenţe ale urşilor, cele mai multe fiind înregistrate în luna iunie, respectiv 73 de apeluri. De la începutul lunii şi până în prezent s-au primit 12 apeluri.

Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în apropierea localităţilor Băile Tuşnad şi Voşlăbeni, dar s-au înregistrat solicitări şi în zona localităţilor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureşului, Păuleni-Ciuc, Suseni, Sânmartin, Poloniţa, Sub Cetate, Dealu, Şimoneşti, Lueta, dar şi la Lacul Sfânta Ana.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *