HARTĂ – FT: Rusia și-a antrenat marina să lovească zeci de locații din Europa cu rachete nucleare, inclusiv din România

Sursă foto: Pixabay

FT: Anterior invadării Ucrainei, Rusia și-a antrenat marina să lovească 32 de locații din Europa cu rachete nucleare, în cazul unui potențial conflict cu NATO. A prezentat ofițerilor hărți detaliate cu ținte inclusiv din Franța, Marea Britanie, România sau Bulgaria.

Cele mai recente dezvăluiri ale publicației Financial Times arată cum Rusia și-a imaginat un conflict cu Occidentul, plănuind în detaliu o serie de lovituri copleșitoare în Europa de Vest. Dosarele văzute de jurnaliștii FT au fost întocmite între 2008 și 2014 și prezentate ofițerilor ruși. Includ o listă de ținte pentru rachete care pot transporta fie focoase convenționale, fie nucleare tactice, arată BiziDay.

Analiștii care au examinat documentele au spus că sunt în concordanță cu modul în care NATO a evaluat amenințarea cu rachete cu rază lungă de acțiune din partea marinei ruse și viteza cu care Rusia va recurge, probabil, la utilizarea armelor nucleare. Hărțile, care au fost realizate mai degrabă în scopuri “de prezentare” decât pentru utilizare operațională, ilustrează un eșantion de 32 de ținte NATO în Europa pentru flota Rusiei.

Țintele flotei baltice a Rusiei sunt în mare parte în Norvegia și Germania. Flota de Nord a Rusiei ar fi de așteptat să lovească ținte industriale de apărare. Prezentarea ilustrează, de asemenea, modul de acțiune al Rusiei în posibile războaie din Marea Neagră, Marea Caspică sau Oceanul Pacific. Scenariile includ războaie cu aliații actuali, precum China, Iran, Azerbaidjan și Coreea de Nord.

Documentul notează că “manevrabilitatea ridicată” a marinei îi permite să efectueze “lovituri bruște și preventive” și “lovituri masive cu rachete din diverse direcții” și că armele nucleare trebuie, “de regulă, folosite în combinație cu alte mijloace de distrugere” pentru a atinge obiectivele Rusiei.

În cazul unui conflict cu NATO, principala prioritate a Rusiei este “slăbirea potențialului militar și economic al inamicului”, potrivit dosarelor consultate de FT. Analiștii spun că acest lucru înseamnă că Rusia va lovi ținte civile și infrastructura critică, așa cum a făcut în Ucraina.

William Alberque, fost oficial al NATO (aflat acum la Centrul Stimson, un ONG care analizează probleme legate de securitatea globală) consideră că eșantionul prezentat ofițerilor ruși este “o mică parte din sute, dacă nu mii, de ținte cartografiate de ruși în întreaga Europă, care includ obiective militare și de infrastructură critică“.

sursa: captura de ecran

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: