Skip to content
Politică

Hellvig luptă contra prejudecăţilor legate de SRI. De unde provin adevăratele pericole

" "

Eduard Hellvig luptă contra prejudecăţilor în ceea ce priveşte Serviciul Român de Informaţii. Directorul SRI precizează de unde provin adevăratele pericole.

Oficialul a acordat, recent, un interviu pentru evz.ro (publicat marţi), în care a fost întrebat de ce există atâta nelinişte în societate în legătură cu activitatea SRI, în condiţiile în care cetăţenii noştri ar trebui să se simtă siguri şi protejaţi.

" "
" "

„Eu vă asigur că astăzi, România este o ţară care produce securitate, este un model de securitate în regiune, însă doar din interior ne putem distruge. Zi de zi, văd că îi ajutăm pe alţii să distrugă ceea ce am construit. În democraţiile consolidate, puterile unui stat, indiferent de doctrine şi convingeri, de roluri şi competenţe, conlucrează pentru binele cetăţenilor acelui stat. Cred că e timpul, la 26 de ani de la Revoluţie, să construim unde avem de construit şi să punem cărămidă peste cărămidă pe fundaţiile făcute bine. Altfel, nu vom putea niciodată să ajungem la acoperiş, vom rămâne blocaţi la stadiul de fundaţie construită pe nisipuri mişcătoare. Sentimentul Meşterului Manole domină în societatea românească, din păcate. Trebuie să ieşim din logica distrugerii, doar pentru că nu ne place de cineva. Cred că există prea multă ură şi tensiune în relaţiile noastre sociale şi nu cred că aceste lucruri fac din societatea noastră una productivă”, a declarat Hellvig.

În acelaşi timp, el a dat asigurări că afirmaţia potrivit căreia SRI lucrează în serviciul cetăţenilor nu este doar un slogan, ci „o schimbare de paradigmă”.

„Eu cred că nu este doar un slogan. Este o schimbare de paradigmă. Aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, sunt de acord ca perceptiile se construiesc pe baza unor realitati de suprafata. În mandatul meu, SRI a început un proces de transparentizare, iar percepţiile sper să se schimbe. Jurnaliştii au putut vizita unităţile de bază ale Serviciului: direcţia antiteroristă, direcţia de contraproliferare şi combatere a crimei organizate, centrul de interceptări, centrul Cyberint. Este o dovadă de deschidere din partea noastră pentru ca societatea să ne cunoască şi să înţeleagă că principala noastră misiune este securitatea cetăţenilor. Beneficiarul muncii noastre este cetăţeanul. Instituţiile statului valorifică informările noastre în beneficiul românilor, iar Serviciul se asigură de acest lucru. Intră în competenţele unui serviciu de informaţii modern să aibă un parteneriat real cu societatea în care îşi desfăşoară activitatea. Sigur că acest proces nu se poate realiza peste noapte, raportarea SRI la cetăţean este proiectul meu de mandat, iar această schimbare de paradigmă este palpabilă”, a comentat Eduard Hellvig.

Totuşi, şeful SRI a admis că mai există unele aspecte care trebuie rezolvate în relaţia dintre instituţie şi societate.

„Aşa cum am spus şi la bilanţul nostru din acest an, Serviciul Român de Informaţii este o instituţie performantă, dar nu perfectă. Mai avem de lucru în ceea ce priveşte transparenţa instituţională, mai avem până atingem maximul de eficienţă în ceea ce priveşte gestionarea resurselor financiare şi umane. Nu ne permitem însă să greşim în chestiuni esenţiale legate de activitatea de informaţii. Iar asta se vede în nivelul albastru precaut al sistemului naţional de alertă teroristă, se vede în cele 100 de parteneriate active pe care SRI le are în spaţiul euro-atlantic, se vede în poziţionarea corectă a României din punct de vedere geopolitic, în urma informărilor pe care decidenţii le primesc de la SRI. Anticiparea corectă şi timpurie a tuturor riscurilor privind securitatea României este esenţială pentru noi. Pentru că principala noastră misiune este prevenţia”, a mai arătat Eduard Hellvig.

Citiţi interviul complet AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *