Skip to content
Politică

Hellvig, ținta politică a predecesorului său de la SRI. Lovitura menită să slăbească PNL

sri.ro

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, susține că Eduard Hellvig, actualul director SRI, a fost o țintă politică pentru fostul șef al Serviciului de Informații, George Maior, intenția acestuia din urmă fiind compromiterea liberalului.

S-ar fi întâmplat în 2012, când SRI a sesizat ANI în legătură cu o presupusă incompatibilitate a lui Eduard Hellvig, pe atunci ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în guvernarea USL. Potrivit Newsweek România, deși situația de incompatibilitate ar fi existat în 2004, sesizarea a venit abia după 8 ani, iar nota informativă nu a mai fost găsită în format fizic la SRI, ci a fost reconstituită din sistemele informatice ale instituției.

”Am aflat și eu cu surprindere în cadrul celei de-a doua audieri din cadrul comisiei că unicul exemplar al acelei note informative a fost distrus și reconstituit din sistemul IT al SRI. Acest lucru a fost comunicat chiar de către instituție comisiei. Intuiesc că Maior a vrut să ascundă acest lucru în momentul în care a aflat că Eduard Hellvig va fi propus de președinte pentru funcția de șef al SRI”, a declarat Horia Georgescu într-un interviu pentru Newsweek România.

Potrivit fostului șef al ANI, Maior ar fi urmărit compromiterea lui Hellvig, deoarece era pe o funcție importantă și un jucător politic major din perspectiva funcției de secretar general al PNL și apropiat al lui Crin Antonescu.

”A fost o lovitură abilă, inițiată de Maior pentru a slăbi PNL în contextul tumultos al alianței USL și al referendumului de suspendare a lui Traian Basescu, fostul președinte al României din anul 2012. Aș vrea să se înțeleagă foarte clar că Hellvig nu a fost un caz singular pentru George Maior, a fost unul din multele cazuri „rezolvate” de fostul șef al SRI prin intermediul unor instituții, nu doar al ANI.

Singurul interes pe care Maior îl avea era pur personal, de putere, și nu ezita ca, pentru acest scop, să se folosească de toată influența și de tot capitalul de forță instituțională pentru a demola pe oricine i se opunea. Pentru a-și atinge obiectivele, s-a folosit de instituții și de oameni, iar unul din acești oameni folosiți am fost eu”, a mai spus Georgescu.

Puteți citi interviul integral aici.

Raportul Comisiei SRI

Comisia parlamentară de control SRI a redactat un raport, în care se susţine că fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, folosea dosarele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru a influența viața politică.

”În mod cert și fără echivoc, domnul George Maior a mințit la audieri cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu”, se arată în acest raport, potrivit Newsweek România.

”Din datele rezultate în urma audierilor, precum și din probele depuse la Comisie, putem concluziona că domnii George Maior și Horia Georgescu au dezvoltat o relație personală, prin întâlniri săptămânale, la care se abordau direcții de colaborare între instituțiile conduse de cei doi, precum și alte subiecte cu caracter politic, formal sau informal”, se susține în document.

Potrivit raportului, ”discuțiile private dintre George Cristian Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențarea parcursului politic și/sau a vieții publice.”

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, în februarie anul trecut, alături de alte 11 persoane, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Procurorii spun în rechizitoriu că cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu de 84.588.304 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *