Skip to content
Economie

Hidroelectrica cumpără energie scumpă pentru a acoperi contractele ieftine cu un trader

hidroelectrica.ro

Producătorul de stat de energie Hidroelectrica a devenit în ultimii doi ani, în contextul crizei energetice, una dintre companiile cele mai importante din economie, dacă ținem cont de profiturile care pot atinge 1,4 miliarde de dolari în perioada 2021-2022.

De pe urma Hidroelectrica profită însă și o firmă din București cu 14 angajați, care a achiziționat energie la prețuri de cel puțin două ori mai mici decât cele vândute consumatorilor după liberalizarea pieței, de la începutul anului trecut.

Traderul Energy Distribution Solutions a câștigat 25 din cele 30 de contracte scoase la licitație de Hidroelectrica. Bogdan Badea, directorul companiei de stat, spune că nici măcar nu a auzit de această firmă, informează romania.europalibera.org.

Mai mult, pentru că în 2022 producție Hidroelectrica a fost mai mică cu peste 30% decât prognozele, compania de stat a achiziționat energie pentru a acoperi contractele, inclusiv cel cu Energy Distribution Solutions.

Astfel, Hidroelectrica a cumpărat în octombrie energie cu 450 de lei/MWh de la Nuclearelectrica. În acest timp, societatea de stat vindea la Energy Distribution Solutions la prețul de 270 de lei/MWh.

Energia achiziționată de la Hidroelectrica, societate de stat, este vândută de trader apoi tot la companii de stat, dar cu un preț de trei-patru ori mai mare.

Veniturile realizate de Hidroelectrica în perioada ianuarie-septembrie 2022 s-au ridicat la 6,88 miliarde lei, o creștere de 46,8% comparativ cu cele 4,68 miliarde lei realizate în perioada ianuarie-septembrie 2021. Statul deține în această societate, prin Ministerul Economiei, 80% dintre acțiuni. Astfel, și profitul net s-a majorat cu 37,4%, la 3,52 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2022.

Suma de 3,52 miliarde de lei se adaugă la cele puțin peste 3 miliarde de lei înregistrate ca profit la finalul anului 2021, conform bilanțurilor societății de stat. Așa că până la finalul anului în curs, câștigurile companiei de stat pot trece de 7 miliarde de lei – aproape 1,4 miliarde de euro – în decurs de doi ani.

Hidroelectrica a produs în primele nouă luni ale anului 10,6 TWh de energie electrică, din care 10 TWh din producție proprie, în scădere cu circa 25% față de primele nouă luni din 2021. În schimb, prețul mediu de vânzare a fost de 590,5 lei/MWh, o creștere de 93,3% față de anul trecut, când prețul mediu era de numai 305,4 lei/MWh.

Citește articolul integral AICI. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *