Hidroelectrica: Curtea de Conturi a dispus recalcularea bonusurilor conducerii pentru 2019-2021 anul trecut

hidroelectrica
Sursă foto: Facebook / Hidroelectrica

Curtea de Conturi a dispus în sarcina conducerii companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, recalcularea bonusurilor cuvenite în perioada 2019-2021 membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale societății, susținând că stabilirea și aprobarea indicatorilor-cheie de performanță (ICP) în baza cărora se determină aceste bonusuri, adică componenta variabilă a remunerației top-managerilor și administratorilor, s-ar fi făcut ″în alte condiții decât″ cele stabilite prin OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, se arată într-o decizie a Curții de Conturi, analizată de Profit.ro, prin care aceasta a hotărât un număr de 13 măsuri corective în sarcina societății, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022.

 

Curtea de Conturi a considerat că, la nivelul anului 2019, prin recalcularea indicatorilor-cheie de performanță cu limitarea la 100% în cazul atingerii țintei, ar rezulta un grad total de îndeplinire a ICP de 89% în cazul membrilor Directoratului, aceștia fiind îndreptățiți la acordarea bonusurilor proporțional gradului de îndeplinire, și de numai 68,5% pentru membrii Consiliului de Supraveghere, ″fără a fi îndreptățiți să beneficieze de plata componentei variabile″.
În urma controlului din 2022, Curtea de Conturi a sesizat recent Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului București, ″întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății″ a transmis Curtea de Conturi. Plenul Curții de Conturi a hotărât pe 5 octombrie 2023 sesizarea Parchetului.

Compania Hidroelectrica a contrazis concluziile inspecției, arătând că a calculat corect și legal atât indicatorii de performanță, cât și bonusurile stabilite pe baza gradului de îndeplinire a acestora.Cele 2 entități nu au reușit să se pună de acord, astfel că Hidroelectrica și Curtea de Conturi au rămas în divergență asupra acestui aspect, se menționează în documentul citat. De altfel, Hidroelectrica a contestat decizia de dispunere de măsuri, inclusiv în instanță.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: