Skip to content
Economie

Hidroelectrica promite să își autoimpună plafoane de preț de vânzare la energie

hidroelectrica

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și-a asumat oficial mai multe angajamente menite să elimine îngrijorările de natură concurențială ale autorității de profil, în contextul investigației Consiliului Concurenței privind un posibil abuz de poziție dominantă pe piața producției și comercializării energiei electrice.

Angajamentele vizează modul în care Hidroelectrica va comercializa energia produsă pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) și pe Piața de Echilibrare (PE)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenței. Potrivit sursei citate, compania se angajează să ofere la vânzare pe PZU o cantitate de energie electrică la un preț maxim determinat pe baza prețului prevăzut în cadrul contractelor la termen. De asemenea, Hidroelectrica SA se obligă să nu depășească un anumit nivel al prețului energiei electrice ofertate la creștere de putere pe PE.

În același timp, Hidroelectrica se angajează să separe, în cadrul companiei, activitatea de ofertare pe PE de cea de ofertare pe PZU„, se mai afirmă în comunicat.

Consiliul Concurenței susține că implementarea acestui set de măsuri va conduce la beneficii directe și imediate pentru toți participanții pe piețele de energie electrică, fiind de natură a conduce la creșterea cantităților tranzacționate de către companie pe piețele spot și la diminuarea cantităților de energie reprezentând dezechilibrele generate în sistemul energetic național (SEN) care pot afecta negativ consumatorii, prin creșterea prețului energiei electrice. Investigația Consiliului Concurenței, declanșată în septembrie 2018, vizează un potențial abuz de poziție dominantă pe piața producerii și comercializării energiei electrice, manifestat printr-un comportament de ofertare prin care s-a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal, pe PZU), în scopul realizării unor vânzări la prețuri semnificativ mai ridicate pe PE, scrie profit.ro.

Următoare este o componentă a pieței angro de energie electrică, respectiv principala piață spot de energie electrică din România, și reprezintă cadrul organizat în care au loc tranzacții cu energie electrică pentru fiecare interval orar al zilei următoare (care este și ziua de livrare). Prețul de închidere al PZU este folosit în mod curent drept preț de referință în domeniul energiei electrice. Piața de echilibrare este, de asemenea, una dintre componentele pieței angro de energie electrică, organizată de Operatorul de Transport și Sistem (OTS), care are rolul de a echilibra balanța producție-consum în timp real, în scopul menținerii siguranței și stabilității în funcționare a Sistemului Energetic Național.

Piața de echilibrare satisface în principal nevoia participanților la piață de a-și ajusta cantitatea de energie contractată în funcție de cerere și are o puternică componentă tehnică. Pe piața de echilibrare, Operatorul de Transport și Sistem cumpără și/ sau vinde energie electrică de la/ către participanții la piață deținători de unități și/ sau consumuri dispecerizabile. Pe piața de echilibrare, care este o piață penalizatoare, prețul este în general mai mare față de prețul de închidere al pieței înregistrat pe PZU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *