Hidroelectrica susține educația națională prin „Educație prin Șah”

Sursa foto: Compania Hidroelectrica „Educație prin Șah”
Sursa foto: Compania Hidroelectrica „Educație prin Șah”

Compania Hidroelectrica va susține financiar în următorul an programul național „Educație prin Șah”, dezvoltat de Federația Română de Șah.

Programul „Educație prin Șah” a fost aprobat în decembrie 2022, iar primele cursuri au început în februarie 2023, se arată într-un comunicat al Hidroelectrica de miercuri. Cursul acreditat oferit de Casa Corpului Didactic (CCD) Ialomița, în colaborare cu Federația Română de Șah, își propune să formeze gratuit un număr de minimum 800 de cadre didactice pe an din ciclul primar. Proiectul este aprobat până în anul 2026, cu posibilitatea de prelungire a cursului. Durata cursului este de 50 de ore, are loc în totalitate online (pe platforma dedicată educatie-frsah.ro), iar numărul de credite pe care profesorii le primesc după absolvirea cursului este de 12 credite. Obiectivul F.R.Șah este să ofere cursul gratuit pentru minimum 3.000 de cadre didactice și 50.000 de elevi în 2023. Până în 2026 inclusiv, aproximativ 12.000 de cadre didactice vor beneficia de cursurile gratuite.

Structura cursului online – organizată pe două module

Primul modul urmărește prezentarea beneficiilor și a oportunităților pe care le oferă practicarea sistematică a șahului, precum și elemente de bază șahiste necesare pentru utilizarea șahului ca instrument în educație. Al doilea modul vizează partea metodologică de predare a șahului în cadrul învățământului primar.

Până în acest moment, 33 de grupe cumulând 825 de cadre didactice din 400 de școli primare și gimnaziale au început deja cursurile de formare, minimum 13.200 de elevi pot beneficia deja de şah ca instrument pentru educație (la un calcul de 16 elevi/clasă), respectiv 20.625 de elevi la un calcul de 25 elevi/clasă. În total, peste 1650 de ore de formare sunt oferite gratuit cadrelor didactice.

„Suntem încântați să anunțăm că Hidroelectrica va fi partener al programului național ‘Educație prin Șah’ inițiat de Federația Română de Șah. Suntem convinși că acest program va aduce beneficii semnificative în educația și dezvoltarea copiilor din România.

Educația prin șah reprezintă o modalitate inovatoare de a dezvolta abilități cognitive și de gândire critică la elevi, iar implicarea noastră în acest proiect vine în întâmpinarea nevoilor comunității în care activăm. Susținerea financiară pe care o vom oferi acestui program va permite formarea gratuită a unui număr semnificativ de cadre didactice din ciclul primar, ceea ce va contribui la extinderea programului la un număr cât mai mare de elevi”, a declarat Bogdan Badea, președinte al directoratului Hidroelectrica.

„Impresionant este feedback-ul cadrelor didactice care au parcurs deja cursurile de formare. ‘Programul a fost foarte util, pentru începători a constituit o bază solidă, foarte multe resurse atractive. Aș sugera o continuitate a acestor cursuri’  sau ‘Cred că ar fi cea mai bună decizie să se introducă șahul în programă. Cursul este foarte bine gândit’ sunt doar câteva dintre impresiile împărtășite de cadrele didactice care ne determină și ne ambiționează să continuăm și să dezvoltăm acest program. Ne bucurăm și suntem recunoscători pentru susținerea primită din partea Hidroelectrica,” a declarat Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: