Skip to content
Politică

Întrebare pentru Klaus Iohannis: se teme mai mult de trecutul sau de viitorul său?

Cei doi candidați la Președinția republicii trebuie să stea față în față și să își prezinte cu calm proiectele prezidențiale.

În mod cert, ambii doresc să îi convingă pe români să îi voteze. În mod cert, românii vor să se lămurească ce anume propune fiecare candidat. În mod la fel de cert, prezidențiabilii trebuie să își detalieze programele și, mai ales, trebuie să participe la o dezbatere în spațiul public, de așa natură încât să poată fi urmăriți de cât mai mulți români.

Pe scurt, este necesară o întâlnire televizată.

Candidații își pot dezvolta expunerile politice și pot argumenta, se pot contrazice și pot sublinia divergențele de opinie precum și de doctrină. Toate acestea sunt necesare, aș spune chiar obligatorii. Se întâmplă așa totdeauna peste tot în lumea liberă: candidații se întâlnesc pe un platou de televiziune și moderatorii agreați de ambele echipe de campanie le pun întrebări edificatoare.

Aceste dezbateri au fost organizate și în România, în ultimii 24 de ani. De ce nu și acum, în 2014? Cine fuge de confruntare? Întrebarea nu este, de fapt, o întrebare pentru că știm răspunsul. Klaus Iohannis evită o întâlnire directă cu Victor Ponta. Echipa ACL refuză cele patru dezbateri propuse de Victor Ponta în patru zile consecutive, la cele mai importante televiziuni de știri din țară. Echipa ACL vrea o singură întâlnire în „mediul universitar”. Nu se pot organiza niciun fel de manifestări politice în universitățile și în școlile din România.

Știm că prezidențiabilul Klaus Iohannis a refuzat orice dialog cu contracandidații săi înainte de primul tur al alegerilor. Refuză și acum, înainte de turul decisiv. Cred că știm și de ce. Din același motiv pentru care nu acordă audiențe la Primăria Sibiului. Pentru că îi este teamă de oameni și nu poate să răspundă la nicio întrebare. E un paradox: să vrei să fii Președintele a 22 de milioane de cetățeni dar să nu vrei să îl întâlnești pe niciunul, nici măcar pe contracandidatul tău.

Mă întreb ce știe omul Klaus Iohannis despre necesitatea absolută de a comunica cu ceilalți pentru că, în lipsa dialogului, nu se poate construi nimic durabil.

Mă întreb de ce anume se teme mai mult Klaus Iohannis: de trecutul sau de viitorul său?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *