Ce a descoperit prefectul Capitalei după tragedia de la Crevedia

Prefectul Capitalei Rareș Hopincă, prezent în studioul PS News, vorbește despre tragedia de la Crevedia, care a zguduit și înfuriat o țară întreagă, aruncând lumină asupra unui alt minus al statului.

„Am aprobat 3 hotărâri. Toate se referă la controloarea stațiilor GPL. Am mandatat toată Poliția să se ocupe de stațiile din arealul lor. Avem 250 de controale efectuate la nivelul Municipiului București. Jumătate din acestea nu au toate actele pentru a funcționa. Apoi, identificarea zonelor vulnerabile – zone unde au funcționat GPL-uri neautorizate. Și a treia hotărâre se referă la controalele realizate de ISCIR – Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune și Instalașiilor de Ridicat ”, explică Hopincă.

Totuși, nu s-au găsit nereguli grave care să pună în pericol siguranța oamenilor, la controalele realizate până în prezent, explică prefectul. Însă, multe active au acte lipsă.

Planul de risc al Capitalei întocmit de către ISU prevede 372 de locații unde au funcționat sau funcționează astfel de active.

El spune că sunt 114 instalații GPL neutralizate și 8 în proces de dezactivare.

„Fără avizul de la ISCR nu pot funcționa stațiile GPL”, mai punctează prefectul.

Hopincă: Se impun o serie de măsuri legislative

„La nivelul ministerului există un grup de lucru. Dacă lipsesc o serie de avize, să nu mai fie contravenție, ci să fie infracțiune. Pentru că operatorul economic va fi mai responsabil. Un al doilea pas ar fi următorul – pentru stațiile fără autorizațiile de construire – Primăria se duce în control, dispune intrarea în legalitate, încep procese care durează ani de zile, și operatorul își continuă activitatea”, explică prefectul.

De peste 30 de ani nu au fost măsuri proactive, dar prefectul promite „măsuri cu multă perseverență și energie”.

Despre cine este vinovatul moral de tragedia de la Crevedia, Hopincă spune că vina aparține operatorului economic.

 

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: