Skip to content
Politică

Horia Georgescu, fostul șef ANI: Informațiile din raportul Comisiei SRI sunt corecte

Inquam Photos / George Călin

Fostul șef al Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, susține că raportul Comisiei parlamentare de control SRI, în care fostul șef al Serviciului de Informații, George Maior, este acuzat că se folosea de dosarele ANI în propria agendă politică, este unul corect și nu conține informații inexacte, tendențioase sau politizate.

Referindu-se la protocolul semnat de ANI cu SRI, Georgescu a spus, într-un interviu acordat publicației Newsweek România, că acesta a avut un caracter tehnic, strict legat de IT.

”(Protocolul cu SRI – n.r.) a sprijinit Agenția în dezvoltarea sa și, în plus, a asigurat securitatea cibernetică a sistemelor informatice”, a spus fostul șef al ANI.

Deși protocolul nu prevedea trimiterea de note informative de către SRI, acest lucru s-a întâmplat, totuși, fiind vorba de nu mai puțin de 600 de persoane vizate în 71 de informări.

”Eram obligat legal să primesc sesizări inclusiv de la SRI. Din punctul meu de vedere, asta e o chestiune de legislație care trebuie armonizată. În paranteză, totuși, trebuie spus un lucru: ponderea sesizărilor adresate de SRI din totalul dosarelor aflate pe rolul ANI era de aproximativ 20-30% și, în mare majoritate, aceste sesizări se confirmau și mai departe, în instanță s-au susținut, cu mici excepții.

Restul dosarelor de la ANI erau constituite din sesizări ale persoanelor fizice sau juridice. La un moment dat, am identificat un tipar în privința sesizărilor anonime, în sensul că membri ai aceluiași partid politic se denunțau reciproc, disimulând sursa informației. Bineînteles că, ulterior, dădeau vina pe oricine altcineva pentru delațiuni”, a declarat Georgescu.

Prieteni ”la cataramă”

Fostul șef al ANI a recunoscut că a avut o relație apropiată cu George Maior, dar spune că acest lucru nu i-a influențat activitatea la Agenție.

”Da, George Maior a fost la mine acasă, inclusiv după ce am ieșit din arest, și mi-a spus ce mare nedreptate mi s-a făcut și, ca să îl citez, că e “o mizerie de dosar și o știe toată lumea”. Probabil a uitat. (…)

Eu am crezut sincer în acest om și am considerat că împărțim aceleași valori. Au fost zeci de întâlniri și discuții. M-am înșelat grav. Este un om care disimulează, minte și spune fiecărei persoane ce vrea să audă acea persoană.

Singurul lui scop era interesul personal, să-și atingă obiectivele personale politice folosind cu bună-știință pârghiile instituționale din calitatea de director al SRI. Observați că trag o linie de demarcație foarte clară între instituția SRI și persoana lui George Maior”, a completat Horia Georgescu.

Oferta lui Maior

Relația dintre cei doi era atât de apropiată, încât fostul director SRI i-a propus lui Georgescu o funcție de ministru, în cazul în care Maior ar fi ajuns premier.

”Da (…), a fost o invitație expresă să “fac parte din guvernul” domniei sale și să elaborez planul de guvernare în zona justiției. Mi-a comunicat, la acel moment, că are lista cabinetului gata și planul de guvernare redactat în proporție de 90%. Nu îmi aduc aminte să fi dat un răspuns concret la acel moment. I-am transmis, în schimb, viziunea mea asupra stării sistemului”, a precizat Horia Georgescu.

Puteți citi interviul integral aici.

Raportul Comisiei SRI

Comisia parlamentară de control SRI a redactat un raport, în care se susţine că fostul şef al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, folosea dosarele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) pentru a influența viața politică.

”În mod cert și fără echivoc, domnul George Maior a mințit la audieri cu privire la relația instituțională și personală avută cu fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu”, se arată în acest raport, potrivit Newsweek România.

”Din datele rezultate în urma audierilor, precum și din probele depuse la Comisie, putem concluziona că domnii George Maior și Horia Georgescu au dezvoltat o relație personală, prin întâlniri săptămânale, la care se abordau direcții de colaborare între instituțiile conduse de cei doi, precum și alte subiecte cu caracter politic, formal sau informal”, se susține în document.

Potrivit raportului, ”discuțiile private dintre George Cristian Maior și Horia Georgescu erau legate de parlamentari, miniștri, persoane cu funcții de conducere și putere de decizie în stat cu privire la sesizările înaintate de SRI, care să aibă drept consecință influențarea parcursului politic și/sau a vieții publice.”

Fostul şef al ANI Horia Georgescu a fost condamnat, în februarie anul trecut, alături de alte 11 persoane, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare în dosarul privind despăgubirile de la ANRP.

Procurorii spun în rechizitoriu că cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu de 84.588.304 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *