Skip to content
Politică

Hotărârea de Guvern prin care ISU poate închide localurile cu probleme, în Monitorul Oficial

" "

Hotărârea de Guvern aprobată marți de Executiv prin care inspectorii de la ISU pot opri temporar funcționarea localurilor autorizate din punctul de vedere al securității la incendiu, cu aria desfășurată mai mare de 200 mp, având destinația de comerț, cultură sau turism, în situația depășirii cu mai mult de 10% a numărului de utilizatori pentru care s-a acordat autorizația, a fost publicată în Monitorul Oficial, potrivit agerpres.ro.

HG 915/2015, publicată miercuri în Monitorul Oficial, stabilește criteriile pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți.

" "
" "

Inspectorii ISU pot dispune, de asemenea, închiderea temporară a spațiilor menționate.

 

HG 915 prevede, totodată, că la solicitarea inspectoratelor pentru situații de urgență, autoritățile competente în emiterea autorizațiilor de construire sunt obligate să pună la dispoziție documentele care au stat la baza emiterii acestora, inclusiv datele și informațiile privind elementele de identificare a construcției, data și numărul autorizației, denumirea lucrărilor executate, precum și data realizării documentației tehnice de autorizare a construcțiilor.

Totodată, actul normativ stipulează că „oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se realizează până la obținerea autorizației de securitate la incendiu”.

Potrivit hotărârii, prin excepție de la această prevedere „măsura complementară de oprire a funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor se dispune pentru o perioadă de 60 de zile calendaristice de la data comunicării procesului-verbal de constatare și sancționare a contravențiilor”.

Inspectorii de la ISU pot beneficia în cadrul controalelor, după caz, de sprijinul personalului desemnat din cadrul Poliției Române sau Jandarmeriei Române.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *