Skip to content
Politică

Hrițuc arată cum face Germania jocurile Rusiei în R. Moldova: Puțini o să recunoască adevărul

hrituc.ro
" "

Cristian Hrițuc – fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu – arată cum face Germania jocurile Rusiei în Republica Moldova.

Într-un articol publicat joi pe blog, Hrițuc indică anul 2010 drept un moment de cotitură, atunci cancelarul german Angela Merkel și premierul rus din acel moment, Dmitri Medvedev, au semnat Acordul de la Meseberg (nedesecretizat nici până acum), în urma căruia Germania a devenit ținta unor acuzații potrivit cărora ar fi propus rezolvarea dosarului Transnistria prin federalizarea Republicii Moldova.

" "
" "

„Federalizarea este o soluție proastă pentru Moldova, care mai are în componența sa o regiune autonomă, Găgăuzia, și ar crea o nouă vulnerabilitate privind siguranța micului stat. Nu este de ignorat nici vulnerabilitatea care se creează în plan regional. Ucraina ar avea o vulnerabilitate în plus, iar Federația Rusă va putea să își maximizeze lupta contra Ucrainei, dacă Republica Moldova ar fi mai slabă decât este acum.

De altfel, soluția federalizării a fost propusă și prin planul Kozak, care era la un pas să fie acceptat de președintele Voronin. Rușii propuneau o federalizare a Republicii Moldova, în care Transnistria avea puteri sporite, iar rușii puteau să își mențină trupele 20 ani, ca garanție a respectării păcii în zonă.

Anii au trecut dar problema transnistreană nu s-a rezolvat. În schimb, în toți acești ani, am văzut o apropiere din ce în ce mai mare a Germaniei de Federația Rusă. Desigur, interesele economice, de multe ori, sunt cele care dictează jocul. Dependența energetică a Germaniei de gazul rusesc a contat cel mai mult. De altfel, am văzut și declarația lui Trump, de la începutul summit-ului NATO de la Bruxelles, care a spus că Germania este prizoniera Rusiei, din cauza acordului privind gazoductul Nord Stream 2”, detaliază Hrițuc, amintind că la cel mai recent summit al NATO, președintele american Donald Trump a criticat extrem de dur Germania pentru relația cu Rusia.

Citiți mai multe AICI.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *