Skip to content
Politică

Hrițuc radiografiază scena politică din Republica Moldova: Se anunță o toamnă fierbinte

romaniatv.net

Fostul consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și membru fondator al Fundației Mișcarea Populară, care a dat naștere ulterior Partidului Mișcarea Populară, Cristian Hrițuc, a postat joi, 23 august, o analiză pe blogul său în care creionează tabloul politic din Republica Moldova.

Mai exact, Cristian Hrițuc este de părere că urmează „o toamnă fierbinte la Chișinău”. În viitorul apropiat, opoziția se pregătește de un protest pe 26 august, în timp ce puterea, PDM-ul condus de Plahotniuc vrea să arate că pro-europenii au legătură cu serviciile secrete ruse.

Vă prezentăm în cele ce urmează o parte din editorialul fostului consilier prezindențial:

„Se anunță o toamnă fierbinte la Chișinău. Republica Moldova intră în perioada precampaniei electorale. Forțele politice își pregătesc toată muniția pentru confruntarea ce va urma, la alegerile parlamentare din februarie, de anul viitor.

Opoziția pregătește un protest, în ziua de 26 august, care face parte din strategia avută și până acum de PAS (Maia Sandu) și PPDA (Andrei Năstase), ca urmare a invalidărilor alegerilor parțiale pentru primăria Chișinău, din primăvara acestui an. Opoziția speră la crearea unui val negativ la adresa PDM, și care să consolideze procentele actuale pe care Maia Sandu și Andrei Năstase le dețin, astfel încât în momentul campaniei propriu zise, opoziția să intre cu un avans cât mai mare și să își fidelizeze electoratul pe care îl are.

De cealaltă parte, PDM-ul condus de Plahotniuc se pregătește să scoată la iveală ”artileria grea” pe care o deține și să arate publicului că opoziția pro-europeană din Moldova are legături cu serviciile ruse.

Zilele trecute, după ce Polonia a expulzat-o pe deținătoarea ONG-ului Open Dialog, Ludmila Kozlovska, din cauza legăturilor pe care aceasta le avea cu FSB, au apărut în presa din Moldova dezvăluiri despre legăturile dintre fundația Ludmilei Kozlovska și partidele pro-europene din Moldova. PAS , într-o postare pe Facebook, a reacționat și a negat faptul că ar avea o relație lobbyista acuzată de relații cu FSB.

”PAS nu are nicio legătură cu Ludmila Kozlovska și cu ONG-ul menționat. Am participat la o conferință organizată de acest ONG în Parlamentul European despre încălcarea drepturilor omului de către regimul de la Chișinău. Discuțiile sunt publice, le recomandăm celor de la PD să le asculte cu atenție”.

Chiar dacă până acum nu există dovezi directe ale unor legături strânse între opoziția din Moldova și fundația care făcea jocul FSB-ului, ci doar participări la diverse evenimente organizate de ONG-ul condus de Kozlovska, PDM a cerut public instituțiilor abilitate să verifice dacă există legături financiare sau alte relații de natură să aducă prejudicii interesului de stat al Republicii Moldova între PAS, PPDA și ONG-ul Kozlovskăi.

Este foarte clar că PDM vrea să preseze pe această temă. Acest lucru se vede și din interviul acordat IPN de către Vlad Plahotniuc, care vine cu un element nou, ceea ce ne facem să credem că deja există informații despre legături între opoziția pro-europeană și Kozlovska:

”PDM a cerut instituțiilor statului să investigheze modul în care acest scandal internațional a avut implicații asupra Republicii Moldova și, în paralel, vom prezenta și noi opiniei publice informațiile de care dispunem, astfel încât oamenii să cunoască realitatea și să nu mai treacă printr-o nouă dezamăgire.”, a scris Cristian Hrițuc pe blogul său.

Citiți AICI editorialul în variantă completă

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *