Skip to content
Politică

Hrițuc, verdict nimicitor pentru PSD: Promovează tot felul de nulități. O parte din electorat merge la Ponta! EXCLUSIV

hrituc.ro

Scena politică românească a fost marcată recent de mai multe evenimente care au zdruncinat principalul partid al țării: PSD. Atât disputele interne dintre tabăra pro-Drangea și cea anti-Dragnea, cât și eșecul referendumului pentru familie, au fost semnale că formațiunea social-democrată este în declin.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu analistul politic Cristian Hrițuc pentru a face o radiografie a PSD din punct de vedere electoral. Astfel, fostul consilier prezidențial a identificat o serie de cauze pentru care PSD-ul se află în declin vizibil: gafele Guvernului Dăncilă, obsesia formațiunii social-democrate pentru Legile Justiției exprimată prin președintele acesteia Dragnea care pune presiuni pentru OUG pe amnistie și grațiere, luptele interne, dar și faptul că și-au schimbat 3 Guverne într-un timp atât de scurt.

„PSD-ul a început să scadă și s-a văzut în ultimele sondaje din ultimele luni. Oarecum, scăderea PSD-ului este normală. Sunt mai mulți factori. PSD-ul s-a transformat din partidul care avea profesioniști și îi aducea pe scena guvernării în partidul care a promovat tot felul de nulități și se vede foarte clar că Viorica Dăncilă și ceilalți miniștri care fac gafe și care sunt slabi profesioniști aduc prejudicii mari de imagine Partidului Social Democrat. 

Al doilea motiv al scăderii PSD-ului este faptul că din ce în ce mai mult, inclusiv publicul social-democrat, electoratul social-democrat vede că atenția formațiunii social-democrate este concentrată pe subiectul justiției și cum să îl scape pe Liviu Dragnea de procesele pe care le are pentru că vedem tot timpul, și apar informații despre cererile pe care le are Dragnea pentru emiterea OUG pe amnistie și grațiere. Practic, inclusiv publicul PSD vede că în loc să se discute temele majore, temele economice sau să se facă mari eforturi pentru îmbunătățirea vieții de zi cu zi a cetățeanului, preocuparea politicianului PSD este strict în interes propriu și nu este în interesul oamenilor. 

Al treilea factor care a contribuit la scăderea în sondaje a PSD-ului este reprezentat de luptele interne. Poate că sunt primele momente în care vedem o luptă internă dusă la baionetă pe o perioadă destul de lungă de timp și cu discursuri puternice și aici mă refer la discursul puternic al doamnei Firea și al taberei sale, lucruri care au scos practic la iveală gestiunea proastă a PSD-ului și care ne oferă aceeași imagine: Liviu Dragnea care se înconjoară doar de oamenii fideli care nu sunt profesioniști și fiind urmărit un singur scop. Tot ceea ce simte cetățeanul prin informațiile care vin din presă a fost consfințit de o anumită opoziție din interiorul PSD. 

Al patrulea factor este atitudinea vis-a-vis de propriile Guverne. Să schimbi 3 guverne într-un timp atât de scurt vine cu o anumită paletă de tipul „cine nu-i cu mine este împotrivea mea” și îl vedem oe Liviu Dragnea care dorește un Executiv care să îi facă jocul. 

Toate acestea, pe lângă că sunt resimțite de publicul non-PSD, care nu votează cu PSD-ul, lasă urme adânci inclusiv în partea de electorat social-democrat și aici mă gândesc în special la zona micilor elite din mediul rural cum ar fi profesori, învățători, funcționari care au un grad de pregătire mai mare, sunt oameni care votează stânga, dar care totuși nu pot trece peste lucrurile mult prea negative pe care PSD-ul le face”, a prezentat politologul.

Totodată, Cristian Hrițuc a fost chestionat dacă electoratul PSD are o alternativă către care să migreze și care ar fi aceea. Potrivit fostului consilier prezidențial, o parte din electoratul nemulțumit al PSD migrează către Pro România, partidul lui Victor Ponta”.

„Este posibil ca o parte din electorat să se ducă la Ponta. O parte din pierderile pe care le are PSD-ul vor sta acasă dezamăgiți. Cu toate acestea, PSD-istul oricât ar fi de supărat pe conducere, și am văzut de-a lungul anilor că de multe ori liderii PSD erau sub partid, PSD-istul se desparte cu greu de brand-ul formațiunii social-democrate. Și supărat pe lideri, uneori votează partidul indiferent de gafe. Acum însă, s-a trecut la un stadiu în care ei fac foarte multe gafe. Creșterea lui Ponta în sondaje și faptul că ne arată acum să cel este puțin peste prag sau în jurul pragului este clar că acolo se îndreaptă o parte din electoratul social-democrat. Probabil, Ponta va fi principalul beneficiar”, a conchis Cristian Hrițuc în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *