Skip to content
Economic Știri

Huawei România, inclusă pe ‘lista neagră’ a entităților care au nevoie de permisiunea autorităților americane pentru a face afaceri cu SUA

Departamentul de Comerț al SUA a inclus, luni, Huawei România pe ”lista neagră” a entităților care nu pot face afaceri cu companii americane în lipsa unui acord din partea autorităților de la Washington, potrivit documentului publicat de instituția din SUA. Documentul a fost redactat cu o zi înainte de semnarea de către România și SUA, în contextul vizitei președintelui Klaus Iohannis la Casa Albă, a unui memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G, scrie B1.

Astfel, Huawei România a fost inclusă în rândul celor 46 de companii incluse în rândul celor care sunt considerat eun risc pentru securitatea națională a SUA și care au nevoie de licență pentru a face afaceri cu firmele de peste Ocean.

Alături de subsidiara din România, luni, au fost adăugate pe „lista neagră” și companii ca Huawei Franța, Huawei Rusia, Huawei Technologies Marea Britanie sau Huawei Italia. În total, pe această listă figurează 114 companii afiliate Huawei.

De asemenea, secretarul american pentru Comerț, Wilbur Ross, a anunțat prelugirea cu 90 de zile a unei licențe temporare acordate Huawei și companiilor afiliate, informează Bloomberg. În baza aceste licențe, firmele pot exporta în continuare și se pot aproviziona cu componente de la companiile din SUA.

Cu ocazia vizitei oficiale desfășurate, marți, la Washington de către președintele Klaus Iohannis, România și Statele Unite au încheiat, prin semnătura ambasadorilor George Maior și Hans Klemm, un memorandum de înțelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G.

Potrivit unor declarații ale preşedintelui Iohannis, în urma memorandumului, companiile trebuie să fie „compatibile cu statul de drept” şi să fie „transparente” – două aspecte la care China nu prea excelează.

Criteriile respective sunt:

1. Dacă furnizorul este, în lipsa pârghiilor juridice, sub controlul guvernului unui alt stat;
2. Dacă furnizorul are o structură a acționariatului transparentă;
3. Dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic și este supus unui regim juridic care impune practici corporative transparente.

De asemenea, într-un răspuns pentru B1.ro, reprezentanții MAE au transmis că „Memorandumul semnat de către ambasadorul României la Washington și ambasadorul SUA la București, conform uzanțelor, la 20 august 2019, la Washington, reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României și Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G. Memorandumul reprezintă un pas important în vederea elaborării unei abordări comune construite pe baza concurenței echitabile, a transparenței și a respectului față de lege.

”Memorandumul evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice   împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor și recomandă o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securității implementării tehnologiei 5G. 

Memorandumul se aliniază Propunerilor de la Praga privind securitatea rețelelor electronice aferente tehnologiei 5G.

Informații suplimentare cu privire la securitatea tehnologiei rețelelor celulare wireless (5G), pot fi furnizate de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale”memorandumul are rolul de a aprofunda parteneriatul stratetig, iar componenta privind tehnologia 5G „evidențiază importanța protejării rețelelor de comunicații electronice împotriva accesului neautorizat sau împotriva interferențelor„, se arată în răspunsul citat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *