Hubert Thuma, președinte CJ Ilfov: „Demisiile nu pot șterge imagini”

HUBERT THUMA/ FACEBOOK
HUBERT THUMA/ FACEBOOK

Șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Ilfov demisionează în urma unui scandal privind condițiile din centrele din Ilfov, care au ieșit la iveală săptămâna trecută.

Prezent la Digi24, Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, s-a declarat revoltat de lipsa de empatie a angajaților din căminele pentru bătrâni. 

În urma unei sesizări transmise de IPJ Ilfov, Poliția Voluntari și DSP, s-a efectuat un control comun în data de 15 februarie 2023. În urma acestui control, s-au aplicat amenzi în valoare de 10.000 lei, 6.000 lei și 5.000 lei.

Ministerul Muncii este responsabil de procesul de calitate și control în domeniul asistenței sociale, prin instituția din subordinea sa, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Handicap și Instituționalizate (ANPIS). 

CITEȘTE ȘI: Azilele groazei. Șeful Direcției de Sănătate Publică Ilfov a demisionat

În ceea ce privește demisia șefului DSP Ilfov, Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, a spus la Digi24 că demisiile nu pot șterge imagini și că așteaptă rezultatele anchetei Parchetului și ale Poliției. Se dorește o acțiune consecventă în funcție de rezultatele anchetei și nu se exclud demiterile celor vinovați. 

Pe lângă demisia șefului DSP Ilfov, se discută și despre demisia ministrului Muncii, însă, precizează Thuma, aceasta nu este decizie care să se ia decât în coaliția de guvernământ.  

În ceea ce privește averea lui Andrei Țicu, angajatul DGASPC Ilfov, există o anchetă în curs. În plus, Agenția Națională de Integritate (ANI) va verifica, la rândul său, averea acestuia. Thuma consideră că Țicu este vinovat în urma informațiilor prezentate în mass-media, însă justiția este cea care va decide în final. 

Este așteptată o anchetă cuprinzătoare și luarea măsurilor adecvate de către premier pentru a demite pe toți cei vinovați. Decizia politică trebuie să aștepte finalizarea anchetei. 

Principalele declarații făcute de Hubert Thuma:

„Imaginile și toate infotrmațiile care ies la iveală din centrele din Ilfov sunt șocante. Sunt șocat, dezgustat, am părinți în vârstă și nu îmi pot explica lipsa crasă de empatie. Din informațiile pe care le am, a existat o sesizare transmisă de IPJ Ilfov, Poliția Voluntari și DSP. În urma acestei sesizări, DSP a dispus control comun cu echipe de la ITM, ISM, ANPC etc. Au fost în 15.02.2023. S-au dat amenzi de 10.000 lei, 6.000, 5.000 lei, mai multe amenzi aplicate.

Nu cunosc mai multe detalii. Din hârtiile pe care le am nu pot vedea ce ar fi putut face DSP în plus”, a spus Thuma.

„Legea e clară. Ministerul Muncii e responsabil de procesul în privința calității și controlului în domeniul asistenței sociale, iar singura instituție cu atribuții de control este ANPIS, aflată în subordinea Ministerului Muncii”, a declarat acesta.

Potrivit lui Thuma, este clar că sunt vinovați mulți implicați în acest scandal și că „fiecare trebuie să răspundă pentru ce a făcut. Toți am văzut acele poze, dar să vedem cine a făcut ce și vinovații să răspundă. Din punctul meu de vedere nu sunt suficiente demisiile. Noi nu avem atribuții de a controla centre private. Avem atribuții de a face monitorizare doar în centrele unde avem cazuri. Ceea ce am și făcut în Afumați. Noi nu am avut oameni în centrele de Voluntari”. 

„Am dispus acum control pentru că avem toleranță zero dacă cei care au fost în control nu și-au făcut treaba. Vom vedea dacă au fost neglijenți, dacă au ascuns date. Rezultatele le vom avea până la finalul săptămânii”, a declarat Thuma. 

În opinia acestuia, demisiile nu sunt suficiente: „Demisiile nu șterg acele imagini. Aștept ancheta Parchetului și a Poliției și vom acționa în consecință”. 

În privința demisiei ministrului Muncii, acesta a spus că nu este în măsură să facă asemenea aprecieri și că „se vor lua măsuri la nivel de Guvern”.

„Bănuiesc că vor fi discuții pe aspectele sesizate de mass-media”,  declarat acesta.  

În privința averii lui Andrei Țicu, angajatul DGASPC Ilfov, Thuma speră ca „ANI să își facă datoria, să verifice averea domnului Țicu. e anchetă în curs. E evident că e vinovat din ce am văzut la tv, dar dreptatea se face în justiție. Nu cred că un om care a făcut așa ceva poate să scape”. Thuma este de părere că premierul trebuie să-i demită pe toți cei vinovați: „trebuie să fie decizie politică și să așteptăm rezultatul anchetei. Evaluarea pe care o s-o facă domnul premier”, a spus Thuma. 

Autor

  • Moldovan Roxana

    Are peste 20 de ani de experiență în presa print și online. Crede în puterea cuvântului scris. Recunoaște că e dependentă de știri și-i place să scrie și să citească reportaje și analize. La PS News, se axează pe scrierea de sinteze pe temele cele mai importante ale zilei.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: