Skip to content
Hunedoara Știri locale

Hunedoara: Centrul istoric al Devei, reabilitat cu fonduri europene

glasul-hd.ro

Constructorii vor începe, în câteva zile, reabilitarea zonei pietonale din centrul istoric al municipiului Deva, amplasamentul obiectivului de investiţii fiind predat, luni, firmei care a câştigat licitaţia de execuţie a lucrării.

Proiectul de amenajare a centrului istoric prevede ca spaţiul cuprins între strada Avram Iancu şi Bulevardul Iuliu Maniu, precum şi Piaţa Unirii până la strada Lucian Blaga, să fie pavat cu piatră naturală, să aibă amenajate zone verzi cu sistem de irigare, rigole pentru colectarea apelor pluviale, sistem de iluminat pietonal. Se va amplasa mobilier urban – bănci, coşuri de gunoi, jardiniere„, a informat Primăria Deva.

De asemenea, se va instala un sistem de reducere a circulaţiei în zona centrului vechi, prin montarea unor piloni telescopici pentru blocat accesul auto, şi un sistem inteligent de parcare. În Piaţa Unirii, din vecinătatea Primăriei Deva, se va redesena zona verde din scuarul existent, acordându-se atenţie arborilor protejaţi.

În prima etapă constructorul va interveni asupra zonei Piaţa Unirii unde se vor executa lucrări de decopertare şi dezafectare a instalaţiei existente de iluminat public. Materialele şi mobilierul stradal existent – bănci, coşuri de gunoi, jardiniere, vor fi recuperate şi refolosite.

Începând de luni, 19 iulie, nu se va mai putea parca pe tronsonul din vecinătatea Primăriei Deva. Conducătorii auto vor putea parca maşinile în parcarea publică din Piaţa Unirii, în apropierea Primăriei Deva, care va funcţiona ca şi până acum, în regim cu plată.

Zona de terase situată pe pietonala de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 nu va fi afectată în prima etapă a lucrărilor de construcţii. Potrivit sursei citate de Agerpres, valoarea totală a contractului de finanţare este 21,87 milioane lei cu TVA, echivalentul a aproape 4,5 milioane de euro, fonduri europene, cu o cofinanţare de 2% din bugetul general al municipiului Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *