Skip to content
Hunedoara Știri locale

Hunedoara: Cod roşu de inundaţii şi alertă maximă în Valea Jiului. Sute de oameni evacuaţi din calea apelor VIDEO

ISU Hunedoara

Cod roşu de inundaţii şi alertă maximă pentru ISU Hunedoara în Valea Jiului. Sute de oameni au fost evacuaţi din calea apelor. Alertă maximă pentru efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara în urma codului roşu hidrologic valabil pentru râul Jiu şi afluenţii acestuia.

În urma precipitaţiilor înregistrate în această noapte în zona Valea de Brazi şi Câmpul lui Neag, cotele apelor Jiului de Vest au crescut alarmant depăşind cota de inundaţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, la ora 06:35 s-a transmis populaţiei, din zonele Uricani, Lupeni, Petroşani un mesaj RO – alert de avertizare cod roşu hidrologic, valabil până la ora 12:00. 75 de pompieri militari cu 20 de mijloace tehnice de intervenţie au fost mobilizate imediat şi intervin în zonele afectate pentru evacuarea persoanelor aflate în pericol şi pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo.

Efectivele de pompieri au fost suplimentate cu echipaje ce însumează zeci de jandarmi, poliţişti şi salvamontişti. Şi Exploatarea Minieră Lupeni a fost evacuată, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara, ca urmare a riscului de inundare a abatajelor. Pompieri militari, jandarmi, salvamontişti din întregul judeţ Hunedoara precum şi din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Sibiu intervin cu 34 de motopompe pentru evacuarea persoanelor din zonele afectate cât şi pentru limitarea efectelor negative ale fenomenelor meteo, a informat ISU Hunedoara.

DN 66A este inundat şi rupt în zona Câmpul lui Neag. Până la această oră au fost evacuate 270 persoane din localitatea Lupeni, Aninoasa şi Uricani către punctul de evacuare stabilit la Şcoala 2 Bărbăţeni. Încă 2 şcoli generale au fost stabilite ca puncte de evacuare în localităţile Iscroni şi Aninoasa. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a făcut demersurile necesare pentru trimiterea în zonă a 3 elicoptere pentru misiuni de recunoaştere în teren şi salvare – evacuare.

În zona afectată se transmit frecvent mesaje RO- alert şi au fost pornite sistemele de avertizare acustică a populaţiei. Rugăm oamenii aflaţi în zonele afectate de viituri să evite pericolele, să nu tranziteze drumurile sau podurile aflate în calea torenţilor, să se refugieze, la nevoie, la nivelurile superioare ale locuinţei dacă este inundată gospodăria şi să respecte recomandările şi solicitările autorităţilor. În plus, s-a dispus măsura restricţionării circulaţiei rutiere de către echipajele poliţiei rutiere în Defileul Jiului şi zonele adiacente, din cauza aluviunilor şi copacilor care vin din amonte şi rup poduri şi podeţe, potrivit Adevarul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *