Skip to content
Hunedoara

Hunedoara: Nemulţumiţi de salarii, paramedicii au protestat în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean

Mai mult de jumătate dintre paramedicii civili din judeţul Hunedoara au protestat, marţi, timp de două ore, în faţa clădirii Prefecturii şi Consiliului Judeţean (CJ) din Deva, ei afirmând că sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le obţin, în comparaţie cu colegii lor din structurile ISU şi de faptul că nu văd o perspectivă pozitivă în ceea ce priveşte activitatea pe care o desfăşoară.

Cei peste 40 de paramedici prezenţi la protest au venit din toate modulele SMURD ale judeţului Hunedoara, ei menţionând că salariile pe care primesc sunt de circa 1.800 de lei net, în condiţiile în care colegii lor, care sunt încadraţi la ISU sau la Ambulanţă, au venituri duble sau mai mari.

" "
" "

În plus, susţin paramedicii, fondul de salarii pe acest an este asigurat doar până în luna martie, iar în luna februarie au fost plătiţi cu şase zile întârziere.

Principalele revendicări ale paramedicilor civili au ca obiect lipsa de interes a unor primării în ceea ce priveşte finanţarea pentru a ne putea continua activitatea. La nivel naţional nu se mai întâmplă nimic cu legea (de preluare a paramedicilor SMURD la structurile ISU, n.r.), care a primit aviz negativ la comisiile de specialitate. În situaţia de faţă, nu avem siguranţa zilei de mâine. Noi lucrăm şi suntem coordonaţi de ISU, avem aceleaşi intervenţii ca şi colegii noştri de la ISU, dar drepturile lor nu le avem. Avem familii, rate, suntem la fel de responsabili, dar, din ceea ce vedem noi, suntem trataţi cu indiferenţă. Vrem să tragem un semnal de alarmă la nivel local şi naţional„, a declarat paramedicul Cristian Albu.

Protestatarii au avertizat că în lipsa finanţării şi a pericolului de a nu-şi putea lua salariile pe luna martie, vor înceta lucrul, ceea ce va avea efecte asupra timpilor de răspuns la intervenţii, care vor fi mult mai mari.

Paramedicii care au luat parte la protest sunt angajaţii Asociaţiei Salvital Hunedoara, organizaţie care gestionează activitatea SMURD în opt module din judeţul Hunedoara, finanţarea fiind asigurată în baza unor cotizaţii anuale pe care le achită primăriile şi CJ Hunedoara.

De la autorităţi aşteptăm să se remedieze situaţia şi să fim băgaţi în seamă. Noi nu facem politică, nu întrebăm dacă şi-au plătit cotizaţia, dacă ne-au dat aviz favorabil sau nu. Noi ne facem treaba, facem ce am învăţat, nici mai mult, nici mai puţin„, a arătat Albu.

Protestatarii s-au întâlnit cu administratorul public al judeţului Hunedoara, Costel Avram, şi cu preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, care le-au transmis că în şedinţa de miercuri a CJ Hunedoara se va majora cotizaţia pe care o achită instituţia la Asociaţia Salvital, de la 5 la 7 lei pe an pentru fiecare locuitor al judeţului.

CJ Hunedoara are bugetul mai mic cu 30% faţă de anul trecut, dar am făcut tot posibilul şi modificăm structura bugetului pentru a satisface nişte necesităţi ale Salvital„, a dat asigurări preşedintele CJ Hunedoara.

La rândul său, prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a declarat, în cadrul unei întâlniri cu paramedicii, că va informa Ministerul Afacerilor Interne despre situaţia apărută şi a promis căutarea unor soluţii pentru ca problemele semnalate de aceştia să se rezolve favorabil.

Trebuie să încercăm să găsim soluţii la problemele Salvital. Se pare soluţia finanţării Salvital de către comunităţile locale nu este cea mai bună, pentru că şi acestea au reduceri de bugete. Va trebui să găsim o soluţie intermediară între Guvern, Ministerul Afacerilor Interne şi comunităţile locale. Acest lucru se poate lăsând patimile de-o parte şi discutând cinstit problema paramedicilor din judeţul Hunedoara. Activitatea Salvital şi a paramedicilor este foarte importantă„, a spus Potecă.

Activitatea SMURD în judeţul Hunedoara a început în anul 2008, fondurile fiind asigurate din cotizaţiile a 67 de membri, între care se numără Consiliul Judeţean şi mai multe primării.

Cotizaţia a fost stabilită la o valoare de 5 lei pe an pentru fiecare locuitor al judeţului. Fondurile asociaţiei s-au redus după ce 23 de primării din judeţ s-au retras din cadrul organizaţiei, motivând probleme financiare. De asemenea, cotizaţia nu a mai fost majorată de 14 ani, susţin reprezentanţii Salvital.

Problema paramedicilor va fi discutată joi, la Deva, în cadrul unei întâlniri organizată de CJ Hunedoara şi la care au fost invitaţi primarii localităţilor din judeţ, scrie Agerpres.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *