Skip to content
Hunedoara Știri locale

Hunedoara: Risc iminent de avalanşă în masivele Parâng, Retezat şi Vâlcan

Facebook/mondonews.ro
" "

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara au avertizat, vineri, asupra riscului iminent de avalanşă din masivele Parâng, Retezat şi Vâlcan, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, gradul de pericol fiind cotat cu 4 pe o scară de la 1 la 5, în special pe văile şi vâlcelele unde a nins recent, iar zăpada a fost viscolită.

„Riscul de avalanşă este prezent în toate masivele – Parâng, Retezat şi Vâlcan. A nins destul de mult şi a viscolit în mai multe zone ale acestor masive. Sunt anumite zone unde vântul a depozitat zăpada pe vâlcele, pe văi, iar toată masa aceasta de zăpadă pleacă la vale când turistul trece pe acolo. Trebuie să treacă mai multe cicluri de încălzire şi de frig, care să topească şi apoi să îngheţe zăpada, pentru ca aceasta să fie stabilă. Până la stabilizarea zăpezii există un risc iminent de avalanşă”, a declarat, pentru AGERPRES, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

" "
" "

Potrivit acestuia, riscul de avalanşă comunicat de ANM este de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, motiv pentru care salvamontiştii atrag atenţia asupra pericolului la care se expun turiştii care intenţionează să practice schiul de tură sau cei care au în plan să meargă pe anumite trasee.

În ceea ce priveşte staţiunile montane, stratul de zăpadă măsoară 30-40 de centimetri în Râuşor, 40-50 de centimetri în Parâng şi aproximativ 90 de centimetri în Straja. În toate aceste staţiuni a nins şi va continua să cadă ninsoare în următoarele zile.

Toate pârtiile sunt pregătite pentru schi, iar salvamontiştii vor asigura servicii de permanenţă în toate staţiunile montane din judeţul Hunedoara, mai ales că se aşteaptă un număr mare de turişti la acest sfârşit de săptămână.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *