Ministrul de externe, Emil Hurezeanu, spune că România încearcă să deschidă canale cu administrația Trump, inclusiv prin abordări mai „bruște, lipsite de complexe, blunt”, dar și că oficialii români au fost sfătuiți de omologii lor americani să aibă o astfel de abordare în discuția cu Trump. Șeful diplomației române a mai spus și că dintre europeni, doar Ungaria are deschidere la Casa Albă trumpistă și că aliații europeni importanți – Franța și Germania – „nu au cea mai bună comunicare”.
Emil Hurezeanu: Acum e momentul să vorbim așa cum ne spun americani, că acești americani – emisari, itineranți – Rubio, Kellog, ceilalți – în discuții cu anumiți miniștri de externe, cu anumiți demnitari europeni, le-au spus – apelați la Trump direct, intrați, aveți o abordare blunt, bruscă, lipsită de complexe. Suntem în momentul în care studiem, n-avem prea mult timp de studiu, în care punem la cale o astfel de abordare, un astfel de sistem de comunicare.
Mihai Gâdea: Nu sunt aliați ai președintelui Trump care să fie într-un dialog permanent care ne-ar putea ajuta? Am văzut cine au fost primii invitați la Casa Albă, dintre cei care au fost, de la premierul Netanyahu sau altcineva, uneori te folosești de prietenii președintelui de la Casa Albă pentru a ajunge acolo.
Emil Hurezeanu: Aliații noștri europeni importanți – francezii și germanii – nu au cea mai bună comunicare. Aliatul nostru estic, Ungaria, cu care avem un parteneriat strategic, are. În acest fel, doar, a reușit și premierul Ciolacu să vorbească în două rânduri la telefon cu Donald Trump. Și domnul Netanyahu a servit, după câte știu eu, la rândul lui, ca intermediar al liderilor români în relația cu Donald Trump.
Avem, însă, în cercul familiar al președintelui Trump, și la Mar-a-Lago, și la New York, cunoscuți, prieteni, români, oameni care joacă un rol și care sunt deja intermediari. Lăsați-mă să nu spun încă cât de departe am ajuns în aceste avansuri pe care le facem cu administrația. E și foarte greu chiar în momentul ăsta pentru că atâta timp cât principalii responsabili ai politicii externe americane sunt în câteva locuri pe glob – la Moscova, la Riad șamd – e foarte greu să fixezi o plajă fixă în care să te poți întâlni acum la Washington, dar aceste încercări există.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News