Skip to content
Politică

Ia românească din generaţie în generaţie

 

De Sânziene, în Grădina Palas, am celebrat simbolul portului naţional românesc: ia. Împreună cu sute de femei îmbrăcate în celebra şi mult iubita ie – bunici, mame, fiice – ne-am bucurat de această frumoasă sărbătoare care, anul acesta, a fost de anvergură internaţională, ia fiind sărbătorită în toate ambasadele şi reprezentanţele României din lume. Ziua Universală a Iei este pentru mine un imn închinat frumuseţii femeii române şi portului ei tradiţional.

DSC_0214pe

Evenimentul „Ia Românească din Generaţie în Generaţie” a gravitat în jurul tradiției și specificului românesc, aducând bucurie tuturor participanţilor: momente artistice deosebite şi multe flori. Eroina principală, ía românească, a fost pusă în scenă de toate generaţiile participante sub atenta coordonare a doamnei Eva Giosanu, specialistă în portul popular din Moldova. De altfel, toate persoanele prezente la această manifestare duioasă şi elegantă în acelaşi timp au fost, pentru o zi, marile ambasadoare ale portului tradiţional românesc, alăturându-se marilor iubitori ai iei din timpurile trecute: pictorul francez Henri Matisse a imortalizat-o în celebra sa pânză „Ie Românească”. Frumuseţea iei tradiţionale a fost descoperită cu încântare şi de Regina Elisabeta a României (celebra poetă Carmen Sylva) îndată după sosirea ei în ţara nostră, la mijlocul veacului al XIX-lea. Regina Elisabeta a încurajat din toate puterile tradiţia cusăturilor populare, finanţând din caseta personală crearea multor ateliere de gen. Însă, marea ambasadoare a iei româneşti a fost Regina Maria, fapt dovedit de miile de fotografii ce au surprins-o îmbrăcată în iile din impresionanta sa colecţie.

DSC_0448pe

Ca preşedintă a Departamentului Cultură, Identitate şi Valori Naţionale din PSD, mi-am dorit ca Ziua Universală a Iei să nu treacă neobservată pentru că atunci când vorbim despre portul românesc, vorbim de artă, de cultură şi de tradiţie naţională. Şi, ieri, la Iaşi, ia românească a avut puteri magice, fiind aplaudată de sute de oameni care preţuiesc valorile şi tradiţia. Ia a adunat într-un singur loc, peste 400 de femei din generaţii diferite şi a fost celebrată prin momente parcă desprinse din basme.

DSC_0058pe

Le mulţumesc tuturor ieşenilor care au fost prezenţi ieri la evenimentul „Ia Românească din generaţie în Generaţie” şi care au îmbrăcat superba ie românească. Este datoria noastră să ducem tradiţia mai departe, să promovăm valorile naţionale şi să transmitem celor mai tineri sentimentul de bucurie că aparţin unei culturi atât de bogate şi de originale.

DSC_0485pe

DSC_0340pe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *