„Ia” românească îmbracă planeta, începând din Capitala Modei. Invitația către brandurile de lux

Sursa foto: Facebook

Din 2013, de când comunitatea „La blouse roumaine” a propus să fie onorată și celebrată cămașa tradițională românească, an de an, prin „Ziua Universală a Iei”, sărbătoarea unește românii de pretutindeni. Anul acesta stă sub semnul „Give Credit”.

Ziua Iei este recunoscută de statul român din 2022. Recent, și Primăria din Vancouver Canada a proclamat data de 24 iunie ca „Ziua Universală a Bluzei Tradiționale Românești”.

Anul acesta, sărbătoarea se desfășoară sub semnul campaniei „Give Credit” și sub titulatura „Un nou început”, deloc întâmplătoare având în vedere scandalurile în care a fost implicată în ultima perioadă cămașa tradițională. Tocmai de aceea, a fost trimisă și o invitație în acest sens, pentru a sărbători împreună „Ziua Universală a Iei”, marilor case de modă ale planetei.

De altfel, ia românească va fi prezentă în acest an, de ziua ei, într-una dintre capitalele mondiale ale modei, la Milano.

„Pentru a douăsprezecea oară consecutiv, Sânzienele îmbracă planeta în ie și cămașa tradițională românească. Ziua Universală a Iei, 23-24 iunie 2024. Un nou început – Give Credit”, a anunțat evenimentul pe rețelele de socializare comunitatea „La blouse roumaine”, printr-un apel către toate comunitățile păstrătoare de zestre din România și din teritoriile locuite de români de a face cunoscut peste tot în lume portul tradițional românesc.

„A sosit momentul să începem un nou capitol al mișcării pe care am inițiat-o acum 12 ani, transmițând lumii întregi un mesaj despre cine suntem, care este identitatea noastră culturală și cum dorim să o protejăm și să o transmitem mai departe generațiilor următoare. Așadar, invităm toate brandurile internaționale de modă să participe pe 23 și 24 iunie la Ziua Universală a Iei alături de noi, să vină în România, să ne respecte cultura și dacă doresc să se inspire, să recunoască originile și să implice creativ oamenii care, din generație în generație au creat, au îmbogăți, au păstrat și au transmis mai departe ia, cămașa și portul nostru tradițional”, sună invitația către marile case de modă.

Cât despre iubitorii și păstrătorii de port popular aceștia sunt rugați să contribuie la „Ziua Universală a Iei” cu o fotografie personală sau de grup, în straie autentice, cusute și / sau țesute în România, într-un loc simbolic din localitatea în care se află, indiferent de zona de pe glob, în care să apară și o pancartă cu numele campaniei „Give Credit”, pe care să o posteze mai apoi pe rețelele de socializare sau să o trimită comunității pentru a o posta ulterior. Au cerut și să menționeze localitatea din care se trimite în postare și ca fotografia să fie tăguită corespunzător: „#ZiuaIei2024„ „#Iaday2024”, „#GiveCredit”, „#lablouseroumaine”, „#RomanianBlouse”,„#AcasalaOrigini”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: