Skip to content
Ialomița Știri locale

Ialomița: Zeci de localităţi din județ, incluse în zona de risc înalt din cauza gripei aviare

facebook Crescatoria Vesela de Pasari

Din cauza apariţiei focarelor de gripă aviară înalt patogenă pe teritoriul Europei, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa a inclus 24 de localităţi în zona epidemiologică de grad înalt.

De asemenea, inspectorii DSVSA Ialomiţa recomandă proprietarilor de păsări să adopte şi respecte măsuri de protecţie precum separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, interzicerea creşterii păsărilor domestice în aer liber, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice.

Inspectorii sanitari din cadrul DSVSA Ialomiţa au anunţat că, începând din această săptămână, vor realiza controale ample în cadrul celor 24 de exploataţii comerciale privind modul în care acestea respectă producerea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi a ouălor, informează adevarul.ro.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea focarelor de gripă aviară existente pe teritoriul României.   În prezent, se înregistrează a creştere explozivă a focarelor de gripă aviară în Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franţa, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia şi Suedia.

În contextul epidemiologic al evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă, conform legislaţiei şi a studiilor  de specialitate, sursa naturală a virusului gripal aviar.

În acest sens, ANSVSA se află într-o colaborare permanentă cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România şi alte asociaţii de profil. ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *