Skip to content
Politică

Ialomițianu avertizează: Prin preluarea Vamei, Teodorovici vrea să își întărească poziția politică

ziare.com

O ordonanță de urgență pregătită de minister arată că Ministrul Finanțelor are în plan să preia de la președintele ANAF procedurile de administrare a impozitelor și taxelor.

Eugen Teodorovici va emite ordine și instrucțiuni pe mai multe aspecte care țin acum strict de competența șefului Fiscului.

În plus, Teodorovici mai are în plan și să desprindă Vama de la ANAF, pentru a o prelua în subordinea directă.

Pentru o opinie avizată asupra acestor modificări plănuite de Eugen Teodorovici, PSNews a luat legătura cu fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu.

Nu sunt de acord cu preluarea Direcției Vamale din ANAF la Ministerul de Finanțe.

Este o mare greșeală, pentru că ANAF trebuie să se ocupe de încasarea impozitelor și taxelor, precum și a taxelor vamale și a accizelor”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, în exclusivitate pentru PSNews.

Ministrul Teodorovici vrea să controleze direct anumite structuri din ANAF.

Probabil că vrea să își întărească poziția politică, să aibă niște pârghii suplimentare pentru numirea unor persoane în teritoriu”, a adăugat el.

Proceduri excesive la ANAF

Este o idee bună a ministului de Finanțe de a aproba prin ordine de ministru anumite proceduri și declarații fiscale, pentru că în modul acesta se evită unele excese ale ANAF.

Această instituție complică foarte mult lucrurile privind conținutul declarațiilor fiscale pe care trebuie să le depună contribuabilii.

Iar declarația 600, privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, este cele mai bun exemplu în acest sens – conținea foarte multe date inutile și a creat foarte multe probleme contribuabililor.

În ANAF există profesioniști, dar din păcate ei acționează de multe ori excesiv: cer foarte multe date inutile de la contribuabili și nu iau măsuri pentru reducerea birocrației”, a mai spus Gheorge Ialomițianu.

Conflict de interese la Fisc

În plus, avem de-a face cu un conflict de interese: nu poți să lași o instituție care aplică actele normative să le și elaboreze.

De multe ori, Ministerul de Finanțe are o anumită independență, privind elaborarea acestor acte normative cu caracter secundar. Și pe vremea când am condus eu Finanțele au existat discuții cu privire la elaborarea acestei legislații secundare, care de multe ori era excesivă.

Am luat chiar măsuri pentru simplificarea acestor acte normative, și atunci am constatat că nu este cea mai bună variantă ca instituția care aplică legislația secundară să o și scrie”, apreciază fostul ministru al Finanțelor.

Totuși, ANAF va fi consultată, așa cum reiese din actualul proiect de lege al Finanțelor.

Chiar la elaborarea legislației primare se vor cere avize ANAF, în momentul când se elaborează modificări ale Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală, Agenția este consultată.

În concluzie, măsura pe care Teodorovici vrea să o pună în aplicare îi va permite să mai reducă din birocrația ANAF”, a încheiat Ialomițianu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *