Skip to content
Economie Politică

Ialomițianu: Bugetul pe 2019 șubrezește autonomia financiară a autorităților locale. Populația are de pierdut

Deși nemulțumirile primarilor sunt departe de a fi rezolvate, ministrul de Finanțe, Eugen Teodoroovici, a anunțat că bugetul pe 2019 va fi adoptat vineri în Guvern, urmând să fie înaintat Parlamentului, pentru dezbatere și vot.

Pentru o discuție aplicată asupra nemulțumirilor manifestate de autoritățile locale, dar și legată de controversele și surprizele neplăcute ascunse de proiectul de buget pentru 2019, PSNews a luat legătura cu fostul ministru de Finanțe, Gheorghe Ialomițianu.

Revolta primarilor este justificată, deoarece primesc foarte puțini bani, în comparație cu cheltuielile transferate.

Se transferă cheltuieli sociale către autoritățile locale de aproximativ 8,5 miliarde lei și se asigură bani pentru aceste cheltuieli în sumă de 3,5 miliarde lei.

În aceste condiții, autoritățile locale trebuie să facă rost de bani, pentru a acoperi aceste cheltuieli”, a declarat Gheorghe Ialomițianu, în exclusivitate pentru PSNews.

Efectul va fi sacrificarea banilor pentru investiții. Să nu uităm că în 2018 autoritățile locale au făcut investiții de aproximativ 13 miliarde lei, comparativ cu investițiile finanțate din bugetul de stat de 7 miliarde lei.

În 2019 vor fi deci sacrificate investițiile finanțate din bugetele locale.

Guvernul Dăncilă continuă politica de a scrifica autoritățile locale.

Dacă în 2018 au reușit să reducă subvenția de la bugetul de stat către cel al asigurărilor sociale prin majorarea salariilor și transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, acum continuă prin transferul de cheltuieli din bugetul național către bugetele locale”, a adăugat el.

Localitățile bogate le susțin pe cele sărace

Mai mult decât atât. Guvernul promovează politica de dependență a autorităților locale față de bugetul de stat.

Preocuparea actualului guvern este să asigure bani pentru a funcționa autoritățile locale. Iar ultima soluție găsită de actuala guvernare este să redistribuie impozitul pe venit între bugetele locale.

Adică sunt luați bani de la localitățile dezvoltate din punct de vedere economic, care vor fi redistribuiți către localitățile mai puțin dezvoltate.

Este vorba de acea cotă de 7,5% din impozitul pe venit, în baza căreia se constituie un fond la nivelul ministerului de Finanțe.

Banii respectivi se distribuie în sume egale către toate localitățile, deși este evident că cele mai mari și mai bogate vor contribui mai mult.

Bugetul pentru 2019 este unul bazat pe dependența autorităților locale, cărora le va șubrezi autonomia financiară.

Adică, în loc să consolidăm autonomia financiară, așa cum este prevăzut în legea finanțelor publice locale și în legislația europeană, primarii devin tot mai dependenți de bugetul de stat, ceea ce afectează dezvoltarea localităților și calitatea serviciilor prestate către cetățeni”, spune fostul ministru de Finanțe.

Estimări supra-optimiste

Atât estimările legate de creșterea economică, dar și cele privind veniturile ce vor urma să fie încasate în 2019 la buget, sunt supra-optimiste.

Nu poți să ai o creștere economică de 5,5%, atât timp cât consumul înregistrează o decelerare, iar exportul aduce un aport negativ la creșterea economică.

Iar marile proiecte de investiții, care să aducă mai mulți bani la buget, nu au fost nici măcar demarate.

Nu au cum să fie luate în considerare estimările Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, pentru că și anul trecut a prognozat o creștere economică de 5,5%, iar avansul înregistrat a fost de 4,2%.

Iar încasările bugetare propuse se bazează și pe o reducere a evaziuniii fiscale cu aproximativ 8 miliarde lei. Greu de crezut că se va întâmpla acest lucru, atât timp cât este anunțată pentru 2019 și o reorganizare a ANAF.

Să nu uităm că în anul în care a avut loc precedenta reorganizare a ANAF, 2012, veniturile încasate au scăzut cu 2% din PIB”, avertizează Gheorghe Ialomițianu.

Populația, calul de bătaie

Este posibil să ia în calcul, fără să cuprindă sumele în buget, încasări din taxa pe activele bancare.

Posibilele încasări din taxa pe active nu au fost intenționat bugetate, pentru a transmite cetățenilor că guvernul urmărește doar scăderea ROBOR, iar nu încasări suplimentare la buget.

Nici vorbă de așa ceva. Băncile nu au posibilitatea să scadă ROBORUL, vor avea costuri suplimentare, care vor fi suportate tot de populație, iar guvernul va încasa banii.

Un alt lucru grav care se întâmplă este politica guvernamentală de a crește inflația, pentru a înregistra o sporire a veniturilor nominale încasate la buget.

Și în acest caz, guvernul ia banii, iar populația are de pierdut, prin deprecierea puterii de cumpărare”, trage Ialomițianu concluzia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *